Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sredstva za zaštitu bilja
  • 08.02.2018. 16:30

Budućnost donosi još manje aktivnih tvari na EU tržištu, kaže dr.sc. Natalija Galzina

Kako će izgledati buduća biljna proizvodnja Europske unije nakon sve veće regulacije registracije te uporabe sredstava za zaštitu bilja? S nekadašnjih 1.100 aktivnih tvari, danas EU farmeri na raspolaganju imaju tek njih oko 400. Na tu temu razgovarali smo s dr.sc. Natalijom Galzina na 62. Seminaru biljne zaštite.

  • 667
  • 59
  • 0

O utjecaju EU zakonodavstva na dostupnost sredstava za zaštitu bilja na domaćem tržištu razgovarali smo s dr.sc. Natalijom Galzina na 62. Seminaru biljne zaštite koji se ovog tjedna odvija u Opatiji.

Tijekom okruglog stola prvog dana Seminara izneseni su zabrinjavajući podaci koji govore o tome da se zbog sve zahtjevnijeg zakonodavstva smanjuje i broj raspoloživih aktivnih tvari na tržištu. S nekadašnjih 1.100 aktivnih tvari, danas EU farmeri na raspolaganju imaju tek njih oko 400. Smanjeni manevarski prostor proizvođača direktno utječe na rezultate biljne proizvodnje, a time i šire nacionalne ekonomije. S obzirom na okolnosti, nameću se brojna pitanja. Kako će izgledati poljoprivreda budućnosti? Imaju li poljoprivrednici razloga za strah?

Izgledno je da će broj aktivnih tvari padati i dalje. Zašto industrija u ovom trenutku o tome govori? Samo zato što se prva s time suočava. Međutim, sigurno je da svaka izgubljena aktivna tvar će za proizvođača značiti jedan alat manje. On će morati jednostavno naći drugačiji način da jedan te isti problem riješi umjesto s prvotnim alatom, sada na neki drugi način. To će posljedično značiti da će trebati više znanja i veliki stupanj, da tako kažem, budnosti - kako bi farmer bio u suglasju sa svim zakonodavnim promjenama koje su trenutno važeće u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, kaže Galzina, stručnjakinja iz domene fitomedicine.

Za isti rezultat proizvođač će morati znati više. Tražiti alternativna rješenja u odnosu na dosadašnja. Napominje da će znanje praviti još veću razliku i nastavlja:

Mislim da će biti ključna komunikacija s institucijama i s industrijom sredstava biljne zaštite. To će morati postati jedan povezaniji krug, jer je evidentno da poljoprivredni proizvođač ne može sam pratiti tu količinu propisa. Teško je očekivati da, uz sve aktivnosti koje mora odraditi, prati i sve propise. Ispred nas je vrijeme konstantne edukacije i intenzivne komunikacije da se njima na tom putu pomogne.

Spominjali ste u prezentaciji da su na razini EU tek 3 nove molekule registrirane u zadnje 2 godine. Nije li to poražavajući rezultat EU administracije i realan problem sektora agrara? Čulo se i da kemijska industrija u startu s nekim proizvodima zaobilazi zahtjevno EU tržište? Pitamo se stoga kako će posljedično izgledati proizvodnja hrane u Europi?

Da, to je realan problem s aspekta proizvodnje. Prije su nova sredstva puno brže dolazila na tržište. Sada, zbog ovakvog strogog sustava, nove molekule puno sporije dolaze do poljoprivrednika, koji se svi uzdaju u nove aktivne tvari. No, industrija se trudi i nastoji i po sadašnjim kriterijima zadovoljiti norme EU i proizvođačima osigurati nova rješenja u proizvodnji, zaključuje Syngentina voditeljica registracije sredstava za zaštitu bilja.


Tagovi

Natalija Galzina Opatija Sredstva za zaštitu bilja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]