Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Bugarskoj
  • 09.09.2021. 18:00
  • Bugarska

Bugarski vinogradari blokirali ceste zbog niskih otkupnih cijena grožđa

Bijesni su i zbog premalih potpora te visokih troškova proizvodnje zbog čega nisu konkurentni ostalim državama članicama EU.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 132
  • 30
  • 0

Vinogradari iz okolice bugarskog grada Pomorie prošlog su tjedna traktorima blokirali lokalne prometnice i rasuli grožđe po cesti zbog niskih otkupnih cijena tog voća, piše agronovinite.

Članovi Nacionalnog udruženja bugarskog vinogradarstva (NSCL), koje uključuje proizvođače grožđa, rasadničare, vinare i znanstvenike ističu da je nedostatak strategije usmjerene prema budućnosti te dugoročne politike u toj industriji dovelo do smanjenja površina pod vinovom lozom u toj zemlji tijekom posljednjih 20 godina.

Prema njima, jedna od najvažnijih i neophodnih mjera je osiguravanje dodatnih državnih potpora za taj sektor. "Mi smo jedina zemlja u kojoj su one isključene jer se vinsko grožđe ne smatra voćem", upozorili su rekavši da u ostalim članicama Europske unije potpora iznosi oko 300 eura po dekaru (1 dekar = 1.000 m2, op.a.), dok je u toj zemlji posljednjih 5 do 6 godina dosegla najviše 22 eura po toj jedinici površine. 

Troškovi na razini EU-a, ali ne i potpore? 

Istodobno, troškovi uzgoja i proizvodnje isti su kao i u drugim državama članicama EU-a, a rastu iz godine u godinu. Do sada su vinogradari odgađali prosvjede jer su se nadali da će zajedno s vladom uspjeti razviti dugoročnu, održivu strategiju temeljenu na tržišnim načelima i konkurentnim uvjetima kako za bugarske vinogradare, tako i za njihove kolege iz EU.

"Vinogradi u našoj zemlji propadaju, otkupne cijene grožđa su sramotno niske. Već nekoliko godina upozoravamo sve institucije na katastrofalnu situaciju, ali nismo dobili konkretan odgovor", napomenuli su. Istaknuli su i da otkupna cijena kilograma ovog voća ondje košta između 0,80 i 0,90 bugarskih leva (0,41 - 0,46 eura, op.a.), a da bi sektor opstao, ona mora biti najmanje jedan lev.

Ovo je udruženje održalo niz sastanaka s ministrom poljoprivrede Hristom Bozukovom i zamjenikom ministra Yavorom Gechevom, kao i s Krassimirom Koevom, izvršnim direktorom Izvršne agencije za vinovu lozu i vino, ali bez uspjeha. Organizacija inzistira na poduzimanju hitnih mjera kako bi se vinski sektor izvukao iz kolapsa u kojem se nalazi posljednjih godina.


Tagovi

Bugarska Prosvjedi Vinogradari Cijene grožđa Troškovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]