Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 30.07.2022. 08:30
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Čađavica dobila suglasnost na dodjelu državnog zemljišta, poljoprivrednici najavili prosvjede

Besramno je da Županija i Ministarstvo ignoriraju sumnju na kriminal, korupciju i diskriminaciju. Kako su mogli dati suglasnost dok se državno odvjetništvo ne očituje o našim prijavama?, prozivaju poljoprivrednici.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.657
  • 321
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je suglasnost na zakup 2.435,8 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na 25 godina za 98 korisnika, nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje je za zakup predložilo Općinsko vijeće Čađavica.

Potpisao ju je 3. svibnja državni tajnik Tugomir Majdak, a u Općinu je stigla osam dana kasnije, 11. svibnja. U Čađavici su pričekali s objavom da ugovore o zakupu prvo ovjeri Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru što se dogodilo u utorak 19. svibnja.

Načelnik Mirko Rončević izjavio je tom prigodom lokalnim medijima kako je Općina zbog onih koji nisu prošli na natječaju, imala tri provjere u četiri mjeseca i kako je protiv njega podneseno pet kaznenih prijava. "Napokon je došao kraj te agonije, sve je završilo onako kako je Općina Čađavica i započela jer su sve odluke utemeljene na zakonu“, rekao je Rončević.

Poljoprivrednike posjetila policija

No, četrdesetak nezadovoljnih poljoprivrednika ističe da unatoč tome što su im sredinom lipnja počele stizati obavijesti kako moraju izaći iz posjeda, proces dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta neće biti završen. Najavljuju nastavak pravne borbe i još odlučniji rat "nezakonju, nepotizmu, klijentelizmu i kriminalu“ višednevnim prosvjedima koje će, kako su naglasili, organizirati ispred projekata za koje sumnjaju da su provedeni suprotno pravilima dobrog gospodarenja i zlouporabom položaja i ovlasti. Jedan od njih je, napominju, dječji vrtić.

Posebno ih je uznemirilo što je proteklih dana nekolicinu njih u više navrata posjetila policija. Prvo su utvrđivali boravište, a onda je krim-policija provjeravala planiraju li, u znak prosvjeda, istresti smeće ispred općinske zgrade. Tvrde da o ničemu takvome nije bilo riječi i da ne znaju odakle policiji takva informacija.

"Virovitičko-podravska županija i Ministarstvo poljoprivrede ne vidi ništa sporno u neriješenim prigovorima i kaznenim prijavama koje smo podnijeli policiji i državnom odvjetništvu. Dokazat ćemo na sudu da je takva odluka protuzakonita i da je natječaj namješten. Dokazat ćemo i da su zvali ljude da potpisuju prijave bez datuma. Pitat ćemo ih gdje je zapisnik koji može dokazati kad je tko potpisao“, kaže Branko Karamarković iz Ilmin Dvora.

Kao što smo u siječnju ove godine pisali, kada su nezadovoljni poljoprivrednici prvi put javno digli glas, najvažnije sporne točke su prekršen rok za obradu ponuda (umjesto 60 dana on traje 19 mjeseci) i nezakonit sastav Povjerenstvu za zakup poljoprivrednog zemljišta (odlučivao je i Mirko Rončević što kao predstavnik izvršne vlasti nije smio jer je u sukobu interesa, a dva vrlo važna člana - geodet i agronom – nisu sudjelovali u radu).

A gdje je očitovanje DORH-a?

Zemlja je dodijeljena, pričali su, stranačkim poslušnicima, podobnim kadrovima, odanim prijateljima, rodbini i kumovima, a bez nje su ostali ozbiljni i dugogodišnji poljoprivredni proizvođači sa zapaženim rezultatima, među kojima i oni koji su velikim kreditima započeli provoditi nacionalne ili EU projekte što je bez zemlje nemoguće. 

"Načelnik Rončević je pred televizijskim kamerama priznao da je rok prekršen, a opravdanje je našao u skromnim kadrovskim kapacitetima općine, godišnjem odmoru, izborima i koroni. Natječaj je zatvoren 7. veljače što znači da je odluka trebala biti donesena 7. svibnja i da je cijeli ovaj proces nezakonit od starta i više nikakve priče oko njega nije trebalo biti“, kaže Ivica Bosak iz Čađavice koji je dobio tek 6,95 hektara što je nedostatno za proizvodnju dovoljne količine stočne hrane za 48 muznih krava.

Ponuditelji nisu dobili na uvid dokumentaciju pa sve prigovore nisu mogli potkrijepiti dokazima, ali je nakon slanja prvih prigovora unijeto 80 ispravaka i donijeta nova odluka. Sada se pitaju kako je moguće unositi ispravke, mijenjati čestice i obavještavati sudionike da su ipak dobili zemlju u momentu kada je dokumentacija već bila u resornom ministarstvu.

"Besramno je da Županija i Ministarstvo ignoriraju sumnju na kriminal,  korupciju i diskriminaciju. Ne obazirati se na prigovore s dokazima i ne srušiti natječaj budu sumnju da sve to podržavaju“, ističe Žarko Lazić i pita: "Kako su mogli dati suglasnost dok se državno odvjetništvo ne očituje o našim prijavama?“


Tagovi

Općina Čađavica Državno zemljište Prosvjed Natječaj Branko Karamarković Ivica Bosak Žarko Lazić Mirko Rončević


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]