Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čagalj
  • 17.03.2020. 15:00

Čagalj u Sloveniji postaje lovna vrsta

Slovenska vlada odlučila je da čagljevi neće više biti na popisu zaštićenih životinjskih vrsta, a država će nastale štete isplaćivati naredne tri godine.

Foto: JumpStory
  • 602
  • 33
  • 0

Nakon nekoliko godina praćenja, slovenska vlada je odlučila da čagljevi više neće bit na popisu zaštićenih životinjskih vrsta, a zbog prenapučenosti i štetnog utjecaja na sitnu divljač, poput fazana, prepelica, divljeg zeca i sl., kao i velikih šteta koje su učinili tamošnjim stočarima. 

Čagljevi u Sloveniju dolaze iz Hrvatske i Mađarske

Između 2014. i 2016. godine u Sloveniji je zabilježeno 12 napada čagljeva na domaće životinje, a u 2017. njih 49, što znači da se njihova brojnost na teritoriju povećala. Čagalj se proširio u svim slovenskim regijama, osobito na kraškom području na zapadu zemlje, na staništu u kojem je populacija vukova znatno smanjena. Lovci koji prate situaciju su zaključili da se ove divlje životinje razmnožavaju i dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske i Mađarske.

Prema trenutnim procjenama, u Sloveniji već postoji oko 400 čagljeva. Prvi put su se tamo pojavili 1953. godine, a dugo nisu primjećivani na tom teritoriju sve do 80-ih godina. Naime, njihova populacija se povećala 2008. godine i od tada stalno raste pa Slovenci vjeruju da otvoreni lov neće ugroziti tu vrstu za čiji je odstrijel do sada država određivala godišnje kvote.

Država će isplaćivati štete naredne tri godine

Za štete koje su nanesene stočarima, država bi trebala isplaćivati naknadu, kako stoji u prijedlogu zakona koji je donijela slovenska vlada, a zakon bi trebao stupiti na snagu 1. svibnja. Država planira isplaćivati štete naredne tri godine.

Jedini neprijatelji ove divljači, osim vukova, bili su vozači motornih vozila, a kako pišu slovenskenovice od 2010. do 2018. stradalo je 34 čagljeva tijekom prelaska ceste.

Postaju lovna vrsta bez lovostaja

Lovački savez Slovenije u strahu zbog gubitka stoke i istrebljenja sitne divljači, zatražio je da čagljevi, čija se brojnost naglo povećala od 2014. godine do danas, bude lovna vrsta. U pregovoru lovačkog saveza i ministra zaštite okoliša Simona Zajca došlo je do dogovora o tome da će 1. svibnja početi lov na ove divlje životinje, i to bez određenog lovostaja.

Iako nemaju ni ukusno meso ni cijenjeno krzno, lov na čagljeve predstavlja izazov jer se radi o izuzetno pažljivoj i lukavoj vrsti koju nije lako ustrijeliti.


Tagovi

Slovenija Čagalj Lov na čagljeve Isplata šteta Štete od čagljeva Lovostaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]