Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višenamjenski stroj
  • 24.04.2022. 18:00

Cameleon može mijenjati oblik - koristi se za razne poljoprivredne operacije

Brza izmjena modula omogućava njegovu upotrebu tijekom cijele godine. Što sve može raditi ovaj univerzalni priključak?

Foto: Lyckegard Group AB.
  • 300
  • 64
  • 0

Inovativni System Cameleon je modularni stroj čije je dizajn otkupila Lyckegard Group AB. Može mijenjati oblik i koristiti se za razne poljoprivredne operacije: sjetvu, gnojidbu u redu, suzbijanje korova i kombinirane vožnje. Posebno je svoju primjenu pronašao u ekološkoj poljoprivredi.

Odlikuje se niskom cijenom po hektaru. Kako ističu u ovoj tvrtki, ovaj stroj košta kao obična sijačica koja se inače koristi samo za sjetvu i onda se ne koristi do kraja godine. Za razliku od toga Cameleon se izmjenom dijelova može koristiti za razne operacije tijekom cijele sezone.

Univerzalan priključak

Fleksibilnost čitavog sustava temelji se na izmjenjivim modulima koji se biraju ovisno od posla. Inovativnost počiva na fleksibilnim raonicima koji zadovoljavaju različite potrebe. Ima okretne kotače koji doprinose odličnim rezultatima u radu. Istovremeno, digitalna kamera snima usjev.

Odlikuje se maksimalnom bočnom preciznošću. Budući da su raonici čvrsti u širini, to daje kontrolu i preciznost nad time gdje se postavljaju redovi usjeva - i kod sjetve i kod suzbijanja korova. Sjetva i gnojidba se izvode na točno određenim dubinama i intervalima.

Obavljanje sjetve

Kada se koristi kao sijačica, kombinira sposobnost kopanja, preciznosti i male potrebe za vučom. Osigurava precizno postavljanje sjemena bez obzira na dubinu drljanja. Za raspon Cameleona od 8 metara, a koji je opremljen za sjetvu, gnojivo i okopavanje dovoljan je traktor od 160 KS. Upotreba traktora male snage rezultirat će ravnomjernim nicanjem i smanjenjem zbijanja zemljišta.

Za sjetvu, gnojidbu, okopavanje

Poboljšava djelotvornost gnojiva

Ističe se i da je sustav dizajniran za optimalno ulaganje manje topivih gnojiva u vlažno zemljište.

Kako u sušnim uvjetima ono nije djelotvorno, ovakav stroj ga postavlja duboko u vlažno zemljište i tako osigurava neometan proces mineralizacije.

Modul za sjetvu i gnojidbu u kombinaciji s međurednim sustavom omogućava opskrbu ozimih usjeva ujednačenom količinom dušika kao i gnojidbu proljetnih usjeva.

Okopavanje korova

Ima i nekoliko sekcija opremljenih noževima ili raonicima, koji su posebno stabilni kod okopavanja. Osigurano je individualno kretanje po zemlji za svaku sekciju. Oštrice osiguravaju visoku sposobnost rezanja. Prilikom rada na vrlo tvrdim površinama, nema opasnosti od zaustavljanja oštrice na vrhu, jer se struktura sekcije gura prema nazad umjesto prema gore.

Široki raonici na stroju mogu se koristiti kao kultivator koji omogućava suzbijanje korova u dvije faze. Automatska međuredna kultivacija je moguća zahvaljujući ugrađenoj kameri koja prati obradu i šalje informacije računalu koje upravlja strojem. Moguće je međuredno drljanje korova bez oštećenja usjeva.

Odlikuje se brzom izmjenom postavki između sjetve i plijevljenja. Može gnojiti ozime usjeve u proljeće, plijevi korov s velikom preciznošću, rahli zbijeno zemljište ili suzbija korov između redova. Dodatak je što je u stanju posijati nove usjeve između postojećih redova.

Opremljen je senzorima koji detektiraju kut između traktora i priključka, prilagođavajući tako zadnje kotače vožnji. To rezultira efikasnim suzbijanjem korova čak i na mjestima okretanja. 


Tagovi

System Cameleon Lyckegard Group AB Poljoprivredna mehanizacija Sjetva Kombinirani priključak Gnojidba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer