Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2018.
  • 01.11.2017. 15:00

Case IH Quadtrac 540 CVX u utrci za Traktor godine

Predstavljamo vam prvog finalista za Traktor godine 2018 - Case IH Quadtrac 540 CVX za kojeg kažu da je nježni div! Kakve to veze ima s gumom i jajetom, pogledajte u članku!

Foto: Renata Prusina
  • 4.167
  • 285
  • 0

U godini kada Case IH obilježava 175 godina postojanja te 20 godina proizvodnje Quadtrac traktora, stručnjaci Casea pripremaju nova iznenađenja. Jedno od njih je i Caseov finalist ovogodišnjeg izbora "Traktor godine 2018" u kategoriji ratarskih traktora - Quadtrac 540 CVX, koji prvi put donosi operativne i ekonomične prednosti kontinuirano varijabilnog prijenosa (CVT) na tržište zglobnih traktora gusjeničara.

Najmoćniji CVT traktor na tržištu

Taj snažni div radi tiho i glatko, efikasnije iskorištava gorivo, brže postiže željene radne brzine te smanjuje umaranje vozača. Uz njega čak i novi vozači postaju stručnjaci, duhovito ističu caseovci.

Podsjetimo, Case IH već 17 godina radi na razvijanju i usavršavanju bestupanjskog prijenosa na traktorima srednje snage, i sada tu tehnologiju donosi u višu klasu. Tako Quadtrac 540 CVX postiže maksimalnu snagu od 613 konjskih snaga, što ga čini najmoćnijim CVT traktorom dostupnim na tržištu. Dizajnirana su tri takva modela Quadtrac, upotpunjavajući dosadašnju seriju od pet standardnih powershift modela.

Traktor Case IH Quadtrac 540 CVX

Novi CVXDrive daje prednosti bestupanjske vožnje 0 - 40 km/h (i 0 - 18 km/h unatrag), pri reduciranoj brzini motora od 1640 okretaja u minuti, a Automatic Productivity Management (APM) softwar usklađuje motor i prijenos, odnosno potrošnju goriva prema opterećenju, i za priključne uređaje s pogonom preko kardanske osovine. To praktično znači da APM sustav koordinira motor i prijenos multicontroller joystickom i papučicom gasa, automatski smanjujući brzinu motora na minimum potreban za rad traktora pod opterećenjem, pri čemu se postiže optimalna iskoristivost goriva, odnosno eliminiraju njegovi gubitci. Upravljat se može i ručno, bez APM sustava, mijenjajući prijenos multicontrollerom, a brzinu motora nožnim ili ručnim gasom.

Quadtracova gusjenica čini ovaj divovski snažni stroj jednostavnim za rukovanje, ali i nježnim prema tlu, zbog minimalnog zbijanja!

Snažni motor i hidraulika

Case IH Quadtrac 540 CVX pokreće 12,9-litreni Cursor 13 motor s elektronskim upravljanjem, iz radionice sestrinske tvrtke FPT Industrial. Taj motor ima šest cilindara s četiri ventila po cilindru te dva turbopunjača, od kojih manji ima osjetljivost na niski broj okretaja, a drugi, veći, osigurava maksimalan poticaj pri visokom broju okretaja motora. Svaki turbopunjač ima vlastiti sustav hlađenja, što daje 30% bržu reakciju pod opterećenjem. FPT Cursor motor zadovoljava standarde četvrtog stupnja (EURO4) redukcije emisije štetnih plinova zahvaljujući Hi-eSCR tehnologiji. Nazivna snaga je 543 KS pri brzini motora od 2.100 okretaja u minuti. Maksimalna se snaga od 613 KS postiže na 1900 okr./min, a maksimalan okretni moment od 2540 Nm na 1400 okr./min. Obujam spremnika goriva je 1.230 litara, a AdBlue dodatka 321 litra.

Case IH Quadtrac 540 CVX pokreće 12,9-litreni Cursor 13 motor s elektronskim upravljanjem

Quadtrac 540 CVX ima hidrauličku crpku u tipu kompenzacije tlaka i protoka, koja osigurava maksimalnih 216 litara u minuti. Sustav radi na 210 bara i može opskrbljivati i do osam vanjskih priključnih ventila, kojima se, kao i stražnjom polugom kapaciteta devet tona, upravlja elektronički - multicontrollerom. Kao dodatna opcija mogući je izbor Twin Flow crpke s dva odvojena hidraulička kruga, osiguravajući ukupno 428 l/min, što je dovoljno i za najzahtjevnije hidrauličke aplikacije.

Brzina stražnjeg priključnog vratila je 1.000 okretaja.

Opcije na izbor kupca

Prerađen naslon s multicontrollerom

Dobro poznata Surveyor kabina na Quadtrac 540 CVX ima nekoliko poboljšanja koja je zahtijevala CVX transmisija, a odnose se na neznatno prerađen naslon s multicontrollerom na koji je postavljeno više funkcija na dohvat prsta. Inovativna tehnologija obuhvaća AFS 700 Pro terminal, Advanced Farming System precizne poljoprivrede, koji uključuje AccuGuide upravljanje, AccuTurn automatsko okretanje stroja na kraju njive i AFS Connect telematiku daljinskog nadzora stroja i automatskog prijenosa podataka uz ISOBUS klase 2 aplikacije s promjenjivom stopom i njihovo dokumentiranje.

Sjedalo vozača može se bočno zakrenuti za 40° pa vozač tako može bolje kontrolirati rad priključnog uređaja. Dostupne su inovativne opcije, primjerice paket 12 LED i 6 HID svjetala, koji osiguravaju 44.000 lumena za 360-stupanjsko osvjetljavanje i sigurniji noćni rad. Iako je naizgled obujam ispuha velik, stilizirani dizajn poklopca motora i vjetrobrana kabine osigurava vozaču izvrsnu panoramsku vidljivost. Tu je i kontrola Active Hold, koja osigurava automatsko aktiviranje parkirne kočnice nakon 45 sekundi pri zaustavljanju traktora na uzbrdici.

Nježni div

I, kao obično, evo još nekoliko impozantnih brojki.

Ukupna dužina traktora je 7,6 metara, širina tri metra, visina 3,8 m, a međuosovinski razmak 3,9 m. Širina razmaka gusjenica je 2,2 metra, a visina klirensa 547 cm. Kut okretanja je 38 stupnjeva. Težina traktora bez opterećenja 23,8 tona, a maksimalna radna težina 32 tone. Na kraju su Caseovi inženjeri slikovito opisali nježnost diva. Naime, stavili su jaje u otisak gume standardnog traktora u tlu, nakon čega je ovaj gusjeničar prešao istim tragom i nije zdrobio jaje!

Uz CVXDrive, Quadtracova gusjenica sa svojom trokutastom formom, tri srednja valjka i oscilacijom Steigerove šasije u tri točke čini ovaj divovski snažni stroj jednostavnim za rukovanje, ali i nježnim prema tlu, zbog minimalnog zbijanja, ističu inženjeri Casea, naglašavajući veću izdržljivost, snagu i stabilnost ovog traktora s jačom vučom i manjim proklizavanjem nego kod alternativnih dizajna.

Autor: Renata Prusina, Agroglas, Foto: Renata Prusina


Tagovi

Traktor godine 2018 Case IH Quadtrac 540 CVX Motor Snaga Gusjeničar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]