Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena mesa
  • 08.02.2020. 18:00

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

Cijena mesa u EU bi se povećala 0,47 eura za 100 g govedine, 0,36 eura za 100 g svinjetine i 0,17 eura za 100 g piletine.

Foto: Pixabay/Zichrini
  • 2.212
  • 263
  • 0

Koalicija organizacija koje se bave zdravljem, okolišem i zaštitom životinja (TAPP) pozvala je Europski parlament na povećanje cijena mesa kako bi amortizirali visoke emisije stakleničkih plinova koje stvara stočarska industrija.

Kako piše euractiv, plan je povećati cijenu mesa u Europskoj uniji kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš koju proizvodi uzgoj životinja za meso, uključujući emisije COi gubitak biološke raznolikosti. Ujedno bi se mogla smanjiti i konzumacija mesa među Europljanima, koji ga u svijetu jedu gotovo najviše. U parlamentu kažu da će svi prihodi od povećanja cijene biti ponovno uloženi u očuvanje okoliša, a mogao bi se smanjiti porez na povrće i voće.

Zeleni su podržali predloženi novi model cijene mesa te smatraju kako treba biti uvršten u novu prehrambenu politiku EU te strategiju "Od farme do vilice".

Prihodi, koji se procjenjuju na 32 milijarde eura godišnje, u 2030. godini bili bi ulagani u održivu poljoprivredu. Porez na meso vjerojatno će biti uključen u predstojeći Europski zeleni dogovor (EU Green Deal).

Plan povećanja cijena

Naime, cijena mesa u EU bi se povećala 0,47 eura za 100 g govedine, 0,36 eura za 100 g svinjetine i 0,17 eura za 100 g piletine. O uvođenju poreza zbog pitanja dobrobiti životinja i okoliša već se raspravlja u Njemačkoj i Nizozemskoj, a opće pitanje o povećanju cijena mesa je postavljeno i u ostalim zemljama EU.

Njemačka želi uvesti poseban porez na meso

"Svojom strategijom "Od farme do vilice" nova komisija stavlja fokus na cjelokupnu proizvodnju hrane, a jedna od ključnih točaka u području zaštite okoliša je izmjena cijena mesa", rekao je predstavnik zelenih, Bas Eickhout. On smatra da trgovci na malo dominiraju raspodjelom dobiti u sustavu proizvodnje, dok stočari i potrošači plaćaju cijenu za to.

Nije porez nego je shema?

Međutim, pristalice povećanja cijene inzistiraju da se ono ne bi smjelo nazvati porezom već shemom pravednog određivanja cijena. "Kada se bavimo mesom u smislu brige o okolišu, troškove sada snosi društvo, a ne ljudi koji ga kupuju", rekao je Robert Vergeer, istraživač iz institucije koja je izradila prijedlog.

Drugi cilj povećanja cijene je smanjiti potrošnju mesa, a povećati potrošnju hrane biljnog podrijetla. Ako se provede, porez bi smanjio potrošnju piletine, svinjetine i govedine 30 - 67% do 2030. godine.

"Moramo opet stvoriti sliku životinja na pašnjacima koje imaju dobre uvjete za život", rekla je voditeljica udruge Suosjećanje za svjetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming), Olga Kikou.

Ipak, poljoprivrednicima ovo ne ide u prilog

Ovaj prijedlog je dobio kritike od strane poljoprivrednika, a Daniel Azevedo iz udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA je rekao: "Ovakav plan će dovesti do napuštanja ruralnih područja, a kako bi se održali i povećali standardi, poljoprivrednik treba prvo zaraditi kako bi mogao ulagati".  


Tagovi

Europska unija Cijene mesa Povećanje cijena Meso Dobrobit životinja Održiva poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]