Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 26.09.2022. 18:00

Cene žitarica: Šta je donela nova nedelja?

Nastavljen je pad cena žitarica. Visoki prinosi u Rusiji i očekivani problemi oko izvoza povećavaju unutrašnje zalihe. Manji izvoz beleži se i iz Ukrajine.

Foto: Depositphotos/Genrix20061.mail.rutrend
  • 364
  • 18
  • 0

Pad globalnih cena žitarica koji je zabeležen u petak, nastavio se i na početku ove sedmice. Pšenica je na fjučers tržištu u Čikagu tako pala za više od tri odsto, kukuruz 2,6, a soja 2,1 odsto, piše Agrarheute. Ovo je rezultat zabrinutosti koja raste zbog posledica teške ekonomske krize. S druge strane, nastavljen je pad cena sirove nafte od skoro šest odsto, a evro je pao na najniži nivo u 22 godine, što evropsko žito čini malo konkurentnijim, odnosno jeftinijim na svetskom tržištu.

Sredinom sedmice, zbog zabrinutosti oko sukoba Ukrajine i Rusije, cene su porasle na najviši nivo od jula. Bilo je i drugih razloga, ali se taj rast već u petak pretvorio u pad.

Visoki ruski prinosi i problem izvoza

Međunarodni savet za žitarice IGC je povisio svoju prognozu globalne proizvodnje pšenice u 2022./23. Žetvu ruske procenio je na 93,4 miliona tona, u poređenju sa 87,6 miliona tona u prethodnoj prognozi. Izvoz pšenice i dalje predviđa na 36,5 miliona tona uprkos većoj prognozi proizvodnje, što je dovelo do očekivanog povećanja zaliha u zemlji.

Cena pšenice na berzama: 

U prvoj dekadi septembra Rusija je izvezla 1,3 miliona tona, što predstavlja smanjenje za 28,3 odsto, dok su isporuke ječma pale za 41 odsto na 133,5 hiljada tona, izvoz kukuruza za 67 odsto na 10 hiljada tona.

Dok Turska smanjuje uvoz za 440.000 tona, Egipat ga je povećao. Izvoz za Pakistan, Tunis i Alžir je stabilan. IGC očekuje da će ruske zalihe pšenice na kraju sezone 2022./23. biti 22,5 miliona tona i time skoro duplo veće nego prethodne sezone sa 11,3 miliona tona.

Rezultati ukrajinskog izvoza

U 2022. godini žetva u Ukrajini bi mogla biti između 54,1 i 55,7 miliona tona, u poređenju s rekordnih 86 miliona tona prošle godine. Analitičari uključuju u ovu sumu oko 19 miliona tona pšenice, 30 miliona tona kukuruza i 5,5 miliona tona ječma.

Cena kukuruza na berzama: 

Izvoz bi se mogao smanjiti zbog manjeg prinosa i logističkih problema. Prema podacima Državne carinske službe Ukrajine, od početka sezone 2022./23. (1. jula do 21. septembra) Ukrajina je izvezla 7,2 miliona tona žitarica i mahunarki. U isto vreme prošle godine izvezeno je 12,8 miliona tona. Iz crnomorskih luka isplovilo je 218 brodova koji su natovareni poljoprivrednim proizvodima.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Prinos žitarica Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.