Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalna hrana
  • 25.01.2021. 07:30

Češka ima plan: U trgovinama najmanje 55 posto domaćih proizvoda?

Cilj je da kvota do 2028. bude i preko 70 posto. Predviđene su i kazne za kršenje pravila.

Foto: Bigstock/BodnarPhoto
  • 389
  • 415
  • 0

Češka planira uvesti protekcionistički zakon kojim želi zaštititi domaću hranu, iako je svjesna politike Europske unije, odnosno mogućeg kršenja slobode kretanja robe u toj zajednici.

Donji dom češkog parlamenta usvojio je 20. siječnja amandman na zakon o hrani prema kojem će trgovine veće od 400 m2 morati prodavati obvezni minimalni udio prehrambenih proizvoda proizvedenih u toj zemlji, počevši od 2022. godine. Kvota bi sljedeće godine trebala biti 55 posto s ciljem postupnog povećanja da bi u 2028. dosegla 73 posto, piše Denik

Predviđene su i kazne za kršenje pravila i idu od 50 milijuna kruna, što je blizu 2 milijuna eura. Kvote bi trebale obuhvaćati do 15.000 vrsta prehrambenih proizvoda uključujući meso i povrće.

Cilj ove politike je postići samodostatnost u proizvodnji hrane i pružiti podršku lokalnim proizvođačima. Nacrt sada treba potpisati Senat, a zatim predsjednik države, Miloš Zeman.

Prehrambeni nacionalizam?

Prije glasanja ovog amandmana ministar poljoprivrede, Miroslav Toman pozvao je poslanike da budu "malo nacionalistički nastrojeni" kada je u pitanju češka hrana.

Iako EK nije spremna za komentar u ovako ranoj fazi, njezin glasnogovornik je za Euractiv rekao: "Slobodno kretanje robe i usluga na unutarnjem tržištu je najveće bogatstvo u zadovoljavanju isporuka širom EU i također najbolje oruđe za osiguranje oporavka svih“, dodajući da su lokalne restrikcije bilo koje vrste kontraproduktivne.

Komisija će analizu provesti kada češki zakon bude usvojen, a glasnogovornik otkriva da bi ove mjere mogle stvoriti privilegirane tržišne uvjete za određene prehrambene proizvode i tako diskriminirati ostale EU proizvođače hrane te priječiti slobodno kretanje robe.

Zanimljivo je da je premijer Češke, Andrej Babiš za tamošnje medije komentirao da nije inicirao ovaj prijedlog i da ga ne podržava. "Smatram da je to beskoristan politički potez kojim se krše pravila unutarnjeg tržišta EU", rekao je. No, inicijativu je podnijela njegova vlada i odobrili poslanici njegove stranke.

Kritičari smatraju da će takav zakon pomoći samo velikim prehrambenim tvrtkama, uključujući holding Agrofert, bivšu Babiševu kompaniju. No glasnogovornik spomenute tvrtke tvrdi da ona nema nikakve veze s usvojenim amandmanima. "Ne očekujemo da nam novi propisi daju neku prednost ili da promijene našu poziciju na tržištu", zaključio je.


Tagovi

Češka Zakon o hrani Lokalni proizvođači Prodavaonice Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]