Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO index
  • 08.01.2022. 07:30

Cijena hrane: Žitarice bilježe pad, a mliječni proizvodi rast

Cijene mliječnih proizvoda su u prosincu 2021. zabilježile porast, dok su ostale u padu. Kako stoje vrijednosti žitarica, šećera, mesa?

Foto: Depositphoto/bodnarphoto
  • 487
  • 80
  • 0

Nakon višemjesečnog rasta, u prosincu 2021. je zabilježen pad indeksa cijena hrane, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

On je prošli mjesec iznosio 133,7 boda, što je manje u odnosu na studeni. Zanimljivo je da je indeks bio viši za mliječne proizvode, dok vrijednosti svih podindeksa bilježe značajni mjesečni pad, pri čemu su međunarodne cijene biljnih ulja i šećera značajno padale iz mjeseca u mjesec.

Uspoređujući 2021. s prethodnom, cijene hrane su ukupno porasle za 28 posto, na najviše razine u zadnjih deset godina. Naime, indeks je u prosjeku imao 125,7 bodova, što je najviša razina od 2011. godine, kada je iznosio 131.9 bodova.

Cijene žitarica pale

U prosincu 2021. je FAO indeks cijena žitarica bio za 0,6 posto niži i u prosjeku iznosio 140,5 bodova što je manje nego u studenom. Izvozne za pšenicu pale su u prošlom mjesecu uslijed poboljšanja ponude nakon žetve na južnoj hemisferi i usporavanja potražnje. One za kukuruz su bile stabilnije, potkrijepljene snažnom potražnjom i zabrinutošću zbog dugotrajne suše u Brazilu.

Prošle su godine vrijednosti te dvije žitarice bile 44,1 boda i 31,3 posto više, uglavnom zbog velike potražnje i manje ponude, posebno među velikim izvoznicima pšenice. Riža je bila jedina glavna žitarica koja je zabilježila trend pada u 2021., a cijene su bile niže u prosjeku 4 posto ispod razine iz 2020. Kada je riječ o ječmu, blago su se smanjile.

Izvozne cijene pšenice pale su (Foto: Martina Popić)

Predviđa se da će svjetska upotreba žitarica u 2021/22. godini porasti na 2,810 milijuna tona, a da će globalne zalihe do kraja sezone 2022. godine pasti za 0,9 posto u odnosu na početni nivo. U izvještaju koji je dao FAO, predviđa da će se globalna trgovina žitaricama u 2021/22. godini povećati na 480 milijuna tona, uz očekivano povećanje svjetske trgovine pšenicom od 2,2 posto.

Rasla cijena mliječnih proizvoda

Što se tiče indeksa cijena mliječnih proizvoda, on je u prosincu porastao i bio 128,2 boda, što je za 1,8 posto više od prethodnog mjeseca. U istom mjesecu su međunarodne cijene za maslac i mlijeko u prahu nastavile rasti zbog jake globalne uvozne potražnje. Blago su porasle i one za sir.

Cijena šećera u prosincu je manja u odnosu na studeni i dostigla je najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci. 

U odnosu na rekordno visok nivo zabilježen u prethodnom mjesecu, indeks cijena biljnog ulja je u prosincu u prosjeku iznosio 178,5 bodova. To je rezultat nižih za palmino i suncokretovo, dok su vrijednosti sojinog i repičinog ulja ostale nepromijenjene iz mjeseca u mjesec. Za 2021. godinu u cjelini, FAO indeks cijena biljnog ulja je u prosjeku iznosio 164,8 bodova, što je čak njih 65,4 (ili 65,8%) više u odnosu na 2020. i predstavlja najviši godišnji maksimum svih vremena.

Govorimo li o mesu, FAO indeks je u prosincu neznatno promijenjen u odnosu na studeni i iznosio je 111,3 boda što je za 17,4 posto više u odnosu na isti mjesec 2020.. Cijene svinjskog padaju već šesti mjesec za redom, ali i za meso peradi, dok one za ovčetinu rastu.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Šećer Biljna ulja Meso Cijene hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer