Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.11.2021. 18:00

Cijene biljnih ulja skočile na povijesnu razinu, meso i šećer jeftiniji

FAO izvještava da je u listopadu zabilježen novi rast cijena osnovnih namirnica. Više su za tri posto u odnosu na kolovoz i čak 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: Depositphotos/branex
  • 370
  • 40
  • 0

Globalne cijene hrane su u listopadu porasle za tri posto u odnosu na rujan i 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO). Rast su predvodile skuplje žitarice i biljna ulja. Više vrijednosti zabilježene su i za mlijeko, dok su šećer i meso pojeftinili.

Što se tiče žitarica, one su prošlog mjeseca bile skuplje za 3,2 posto u odnosu na rujan i 22,4 posto u odnosu na listopad prošle godine. Međunarodne cijene svih glavnih žitarica rasle su iz mjeseca u mjesec. One za pšenicu nastavile su se povećavati peti mjesec zaredom, a porasle su za pet posto u listopadu i tako poskupjele za 38,3 posto u odnosu na prethodnu godinu te dosegnule najvišu razinu još od studenog 2012.

Loša dostupnost na globalnim tržištima zbog smanjene žetve u glavnim zemljama izvoznicima, posebice Kanadi, Ruskoj Federaciji i Sjedinjenim Američkim Državama, nastavila je vršiti pritisak na povećanje cijena.

Najviše su skočile one za ječam zbog snažne potražnje, smanjenih izgleda proizvodnje i porasta vrijednosti na drugim tržištima. Što se tiče cijena kukuruza, one su postale stabilnije, navodi FAO. Naime, povećane sezonske zalihe i ublažavanje poremećaja u lukama u SAD-i ograničili su povećanje vrijednosti ove žitarice. Međunarodne cijene riže također su dodatno porasle u listopadu.

Biljna ulja nikad skuplja - za to kriva i nafta

Biljna ulja su poskupila za 9,6 posto u odnosu na rujan i tako postigla najvišu vrijednost u povijesti. Rast je potaknulo palmino, sojino, suncokretovo i repičino ulje. Palmino je poskupjelo četvrti mjesec zaredom, zbog smanjenje proizvodnje u Maleziji i nedostatka radne snage. Dok su sojino i suncokretovo poskupjeli zbog potražnje, pogotovo iz Indije koja je dodatno snizila uvozne carine na jestiva ulja.

Globalne cijene repičinog ulja također su značajno porasle, potaknute dugotrajnom globalnom ograničenošću ponude. Primjetno je da je rast vrijednosti sirove nafte također dao podršku vrijednostima biljnog ulja.

Mlijeko je u listopadu koštalo 2,2 posto više u odnosu na rujan i skuplje je za 15,5 posto u odnosu na lani. Prošlog su mjeseca naglo porasle međunarodne kotacije za maslac, obrano mlijeko i punomasno mlijeko u prahu. Potkrijepljene su globalnom potražnjom za uvozom usred napora kupaca da osiguraju zalihe, pogotovo u Europi, ali i sporijim početkom nove sezone proizvodnje u Oceaniji. Nasuprot tome, cijene sira ostale su uglavnom stabilne, budući da su zalihe velikih proizvođača bile primjerene za zadovoljavanje globalne potražnje.

Poskupjelo i meso peradi, a ostale vrste pojeftinile

Meso je pojeftinilo za 0,7 posto u odnosu na rujan, ali je i dalje 22,1 posto skuplje u odnosu na listopad prošle godine. Prošli mjesec su međunarodne kotacije svinjskog mesa pale, uglavnom potaknute smanjenom kupnjom iz Kine. Isto je i s cijenama goveđeg mesa i to zbog bolesti kravljeg ludila u Brazilu.

Nasuprot tome, kotacije mesa peradi su porasle, potaknute velikom globalnom potražnjom, dok je proširenje proizvodnje izostalo zbog visokih troškova hrane i izbijanja ptičje gripe, osobito u Europi. Ovčje meso također je blago poskupjelo zbog ograničene ponude iz Oceanije zbog velike potražnje za obnovom jata.

Šećer je pojeftinio za 1,8 posto u odnosu na rujan, što je prvi pad nakon šest uzastopnih mjesečnih povećanja. Njegove međunarodne kotacije ostale su više od 40 posto iznad razina u istom mjesecu prošle godine, uglavnom potkrijepljene zabrinutošću zbog smanjenih mogućnosti proizvodnje u Brazilu. Nedavni mjesečni pad potaknut je ograničenom globalnom uvoznom potražnjom i izgledima za velike izvozne zalihe iz Indije i Tajlanda. Slabljenje brazilskog reala u odnosu na američki dolar također je pridonijelo snižavanju vrijednosti  u listopadu. Međutim, više cijene etanola u Brazilu spriječile su značajniji pad vrijednosti.


Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene hrane Prehrambeni proizvodi Šećer Mlijeko Biljna ulja Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.