Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 07.03.2022. 18:00

Cijene hrane dostigle novi rekord svih vremena

Žitarice obaraju rekorde, cijene mliječnih proizvoda uzastopno rastu šesti mjesec. Biljna ulja i meso imaju sličan trend, jedino one za šećer padaju

Foto: Depositphoto/kirirurisu.gmail.com
  • 660
  • 149
  • 0

Svjetske cijene hrane su prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) porasle za 3,9 posto u veljači u odnosu na siječanj 2022. godine i čak 20,7 posto u odnosu na isti period 2021. godine što predstavlja novi rekord svih vremena.

Ovaj rast je predvođen cijenama biljnih ulja i mliječnih proizvoda. U ovom mjesecu porasle su i one za žitarice i meso, dok su one za šećer u padu već treći mjesec.

Žitarice obaraju rekorde

Indeks cijena žitarica je u prošlom mjesecu bio povećan za 3,0 u odnosu na siječanj i 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu što predstavlja rekord. Svjetske cijene pšenice porasle su za 2,1 posto, uglavnom odražavajući nove globalne nesigurnosti u opskrbi zbog poremećaja u crnomorskoj regiji koji bi potencijalno mogli ometati izvoz iz Ukrajine i Ruske Federacije, dva glavna izvoznika pšenice.

Rasle cijene hrane u siječnju - biljna ulja predvode

Svjetske cijene kukuruza prošli su mjesec porasle za 5,1 posto na mjesečnoj razini, a riže za 1,1 posto. Sirka i ječma su rasle za 2,7 posto.  

Rastu i cijene mliječnih proizvoda, biljnih ulja, mesa

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda u veljači je u prosjeku iznosio 6,4 posto više u odnosu na siječanj, što predstavlja šesti uzastopni mjesečni rast, i to od 24,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Osim oskudnih globalnih zaliha, stalna potražnja za uvozom, posebno iz Sjeverne Azije i Bliskog istoka, dovela je do naglog povećanja vrijednosti punomasnog mlijeka u prahu i sira. One za obrano mlijeko u prahu su značajno porasle uslijed manjeg obima isporuka mlijeka za sušare u zapadnoj Europi, dok su cijene maslaca dobile poticaj zbog velike potražnje.

Cijena mliječnih proizvoda raste već šest mjeseci (Foto: Depositphoto/bodnarphoto)

U veljači su vrijednosti biljnih ulja povećane za 8,5 posto. Kontinuirani rast uglavnom je rezultat poskupljenja palminog, sojinog i suncokretovog ulja. Međunarodne cijene palminog su porasle drugi mjesec zaredom zbog održive globalne uvozne potražnje koja se poklopila sa smanjenom dostupnošću izvoza iz Indonezije, njegovog vodećeg svjetskog izvoznika. Svjetske vrijednosti sojinog nastavile su rasti zbog suše koja ugrožava proizvodnju soje u Južnoj Americi. Cijene suncokretovog ulja su značajno porasle, uglavnom zbog poremećaja u crnomorskoj regiji, koji bi potencijalno mogli smanjiti izvoz. Rast cijena sirove nafte je imao utjecaja i na vrijednosti biljnih ulja.

Kada su u pitanju cijene mesa u veljači one su porasle za 1,1 posto na mjesečnoj razini i 15,3 posto za isti period prošle godine. One za govedinu su dostigle novi rekord, potaknute snažnom globalnom potražnjom za uvozom zbog smanjenih zaliha goveda spremnih za klanje u Brazilu i velike potražnje za obnovom stada u Australiji. Cijene svinjskog mesa su porasle, dok su ovčjeg već četvrti mjesec u padu. Smanjeni uvoz peradi u Kinu je utjecao i na smanjene cijena ovog mesa.

Vrijednosti šećera su u daljem padu. U odnosu na siječanj one su manje za 1,9 posto što je već treći mjesec u padu.


Tagovi

FAO Indeks cijena Rast cijena Žitarice Biljna ulja Meso Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.