Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 07.11.2022. 15:00

Cijene hrane nepromijenjene - osim za žitarice

Unatoč visokim cijenama žitarica, indeks cijena hrane je ostao gotovo nepromijenjen zahvaljujući ostalim prehrambenim artiklima, objavio je FAO

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 413
  • 37
  • 0

Svjetski indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO je sa svojih 135,9 bodova u listopadu gotovo nepromijenjen u odnosu na rujan, pokazuje najnovije izvješće. Nešto je niži u odnosu na listopad i to je sedmi uzastopni mjesečni pad. No, visoke cijene žitarica apsorbirale su niže za ostale prehrambene proizvode.

Dok su one rasle, pad je zabilježen za biljna ulja, mliječne proizvode, meso i šećer. U odnosu na vrhunac u ožujku, indeks je pao za 14,9 posto, ali je ostao dva posto iznad vrijednosti u istom mjesecu prošle godine.

Žitarice poskupjele

Indeks žitarica je porastao za tri posto, a indeks pšenice za 3,2 posto. Najveći utjecaj na tržište žitarica je imala neizvjesnost oko izvoza iz Ukrajine i niže isporuke iz SAD-a zbog slabije žetve.

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica porasle su za 3,5 posto na mjesečnoj razini, što je dovelo do globalnog rasta za kukuruz, od 4,3 posto. Tome su doprinijele slabije berbe u SAD i Europskoj uniji, a dodatno su djelovali suša u Argentini u vrijeme sjetve i neizvjesan nastavak izvoza iz Ukrajine putem crnomorskih luka.

Zbog rasta cijena kukuruza porasle su i one za sirak, za tri posto. Za rižu su porasle za jedan posto.

Ulje i mliječni proizvodi nastavljaju trend

Kada su u pitanju biljna ulja, indeks je pao za 1,6 posto na mjesečnom nivou, ali 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. Rezultat je to nižih cijena palminog, sojinog i repičinog ulja, koje su više nego nadoknadile veće kotacije suncokretovog.

Sličan je trend i kod mliječnih proizvoda s padom od 1,7 posto u odnosu na rujan i to je četvrti mjesečni uzastopni pad. U odnosu na prošlu godinu još uvijek je za 15,4 posto viši. Globalna potražnja za ovim proizvodima je manja zbog zaliha, a ni Kina nije kupovala kako se predviđalo. U nekim zemljama Azije je došlo do povećanja cijena.

Što je s mesom? 

Za 1,4 posto pao je indeks cijena mesa, četvrti mjesec za redom. No, u odnosu na prošlu godinu indeks je za 5,8 posto viši.

Najveći pad zabilježila je ovčetina, a slijedi je svinjetina. Zbog velike ponude goveda za klanje, posebno u Brazilu, i svjetske cijene govedine su manje. 

Svinjetina je jeftinija (Foto: Depositphotos/fotoluxstudio)

FAO indeks cijena šećera je za 0,6 posto manji u odnosu na rujan i 8,5 posto u odnosu na vrijednost u istom mjesecu prošle godine, a najveći utjecaj je imala dobra prognoza proizvodnje u Indiji. Ipak, daljnji pad su ograničili zabrinutost zbog kiše koja ometa žetvu u Brazilu te odgođen početak sezone u Indiji.

Osim toga, tu je i manja potražnja za uvozom, posebno iz Indonezije i Kine, zajedno s višim cijenama etanola u Brazilu, što je dovelo do veće upotrebe šećerne trske za proizvodnju etanola.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks hrane Cijene biljnih ulja Cijene mesa Cijene mliječnih proizvoda Cijene žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)