Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište nafte
  • 05.03.2021. 18:00

Cijene nafte skočile nakon poziva saudijskog ministra na oprez

Futuresi nafte Brent porasli su za 1,6 posto na 67,83 dolara za barel. Na američkom su tržištu skočile za 1,5 posto i sada barel košta 64,76 dolara.

Foto: Bigstock/format35
  • 108
  • 369
  • 0

Cijene nafte su skočile za više od jednog dolara po barelu nakon što je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na početku sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), pozvao na oprez i budnost po pitanju budućeg smanjenja isporuka.

Nakon njihovog ponovnog sastanka cijene su dodatno rasle. Kako piše reuters, Futuresi sjevernomorske nafte Brent porasli su za 1,09 dolara ili 1,6 posto na 67,83 dolara za barel. Na američkom tržištu cijene su porasle za 93 centa ili 1,5 posto i sada barel košta 64,76 dolara.

Dakle, oba su ugovora u četvrtak porasla za više od četiri posto nakon što je OPEC+ produžio ograničenja proizvodnje nafte za travanj. "Time zadržava (OPEC+, nap.a.) stabilnu proizvodnju, što ukazuje da zauzima oprezan pristup u njenoj normalizaciji", rekao je Ravindra Rao, potpredsjednik tvrtke Kotak Securities.

"Stalni rast proizvodnje može biti apsorbiran povećanjem globalne potražnje i možda neće imati puno negativnog utjecaja na cijenu“, dodao je rekavši da će zabrinutost biti veća samo ako američka proizvodnja krene rasti kao odgovor na više cijene.

Ulagači su bili iznenađeni što je Saudijska Arabija odlučila zadržati dobrovoljno smanjenje od milijun barela dnevno do travnja, čak i nakon što su se cijene nafte povećale u protekla dva mjeseca.


Tagovi

Nafta Cijene Tržište Proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

49


Glasova: 21

Da 42,9%

Glasova: 21

Ne 42,9%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,3%

Pregled ankete

Pregled ankete