Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 27.12.2022. 18:00

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU nastavile rasti u trećem tromjesečju 2022.

U periodu između trećeg kvartala 2021. i trećeg kvartala 2022., naglo je porasla prosječna cijena poljoprivrednih proizvoda u EU.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 353
  • 54
  • 0

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU nastavile su rasti u trećem kvartalu 2022. godine prema podacima Europskog ureda za statistiku Eurostat. Na to je značajno utjecao rat u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina su bile glavni izvoznici žitarica, pšenice, kukuruza, uljarica (posebno suncokreta) i gnojiva. Do povećanja cijena energije dovele su akcije za postupno ukidanje ovisnosti EU o ruskim fosilnim gorivima. Sve je potaknuo nagli rast cijena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa.

Nagli rast cijena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa

U periodu između trećeg kvartala 2021. i trećeg kvartala 2022., naglo su porasle prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u EU u cjelini za 30 posto za istu "košaricu". To je predstavljalo dodatno ubrzanje rasta od 25 posto između Q2 2021. i Q2 2022. Posebno snažno povećanje zabilježeno je za žitarice od 52 posto, jaja 49 i mlijeko 42 posto.

Cijene hrane u studenom skoro nepromijenjene, najviše poskupio šećer

Za isti period, prosječna cijena roba i usluga koje se trenutno koriste u poljoprivredi (tj. inputa koji nisu povezani s investicijama) za EU u cjelini porasla je za 35 posto za istu košaricu inputa, što je bila slična stopa rasta između Q2 2021 i Q2 2022 od 36 posto. Unutar nje došlo je do značajnih poskupljenja. Tako je prosječna cijena gnojiva i poboljšivača tla u EU skočila 101 posto, uz nagli rast i energije i maziva 60 i stočne hrane 35 posto.

Usporedba trećeg kvartala ove godine s istim periodom lani

Između Q3 2021. i Q3 2022. prosječna cijena oba inputa koja nisu povezana s investicijama i poljoprivrednom proizvodnjom porasla je u svakoj državi članici. Najveće stope rasta prosječne cijene poljoprivredne proizvodnje u ovom periodu zabilježene su u Mađarskoj 61, Litvi 54 i Slovačkoj 46 posto, dok su najmanje evidentirane na Cipru i Malti po 5 i Grčkoj 9 posto.

Kada je riječ o inputima koji se ne odnose na investicije, najveće stope rasta prosječne cijene zabilježene su u Litvi 73, Latviji 68 i Mađarskoj 60 posto, a najmanje na Malti 13, u Danskoj 24 i Italiji 25 posto.


Tagovi

Cijene poljoprivrednih proizvoda Cijene inputa Eurostat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.