Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.02.2022. 18:00

Cijene žitarica i uljarica ostat će visoke uz rekordne razine potražnje - prognozira Corteva

Vodeća američka poljoprivredna kemijska i sjemenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja

Foto: Depositphoto/budabar
  • 4.062
  • 330
  • 0

Poslije optimističkih prognoza prodaje insekticida i sjemena Corteva Inc očekuje da će cijene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke uz rekordne razine potražnje.

Naime, ova vodeća američka poljoprivredna kemijska i sjemenska kompanija objavila je prognozu prodaje u 2022., a koja je iznad tržišnih očekivanja. Ovaj je proizvođač insekticida i sjemena imao koristi od velike potražnje i viših cijena. Američki proizvođači unaprijed kupuju sjeme i kemikalije u pokušaju da osiguraju zalihe za nadolazeće proljeće, usred rasta cijena zbog problema s radnom snagom, smanjene globalne ponude gnojiva i kemikalija i rastuće potražnje, navodi Reuters

Rekordne cijene žitarica i uljarica

Tako je prodaja proizvoda za zaštitu bilja ove kompanije porasla za 6 posto u kvartalu, predvođena herbicidima Enlist i Arylex, te insekticidom Isoclast, dok su snažna potražnja za kukuruzom u Latinskoj Americi povećale prodaju u segmentu sjemena za 12 posto. 

Očekuju da će cijene žitarica i uljarica ove godine ostati visoke te na rekordnoj razini potražnje koja je posebno očita u zadnjem kvartalu 2021. Tada su ubrzano rasle cijene i potražnja za sojom i kukuruzom, zahvaljujući ponovnom otvaranju ekonomija i oporavku u sektoru etanola. 

Svjetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

"Nastavlja se dosljednost globalne potražnje što će odgovoriti na zahtjeve za obnovljivim gorivima kao što je biodizel. Tako će se podržati zdravi nivoi cijena poljoprivrednih proizvoda", izjavio je izvršni direktor Corteve, Chuck Margo.

Umjesto kukuruza - soja? 

No, uzgajanje kukuruza u SAD-u je pod znakom pitanja, jer je za tu kulturu potrebno više gnojiva. Sjetva 2022. će biti ograničena smanjenom količinom primijenjenih gnojiva i odustajanjem poljoprivrednika od te proizvodnje. U Cortevi očekuju, kako je ranije pisao Reuters, da će visoke cijene gnojiva potaknuti brojne poljoprivrednike da počnu uzgajati soju što će povećati potražnju za njihovim Enlistom, sorti biotehnološkog sjemena sljedeće generacije te njemu komplementarnim herbicidima. 

Tržišni udio te sorte u ukupno zasađenoj površini ove uljarice u SAD mogao bi u 2022. porasti na najmanje 40 posto s 35 posto u 2021.

Treba napomenuti da je ova kompanija prognozirala operativnu zaradu od 2,8 do 3 milijarde dolara, a vrijednost dionica im je porasla za 2,15 posto, na 49,19 dolara. 


Tagovi

Corteva Cijene gnojiva Cijene sjemena Tržište Potražnja Žitarice Uljarice Enlist


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]