Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.11.2022. 15:00

Cijene žitarica padaju dok se čeka produženje sporazuma o crnomorskom izvozu

Ukrajina želi proširenje na nove luke, a Rusija povećanje izvoza. Dogovor bi trebao biti obnovljen ovaj tjedan

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 188
  • 36
  • 0

U studenom su europske cijene pšenice pale za 35 eura na 325 eura/t. Pala je i cijena kukuruza na 318 eura/t, piše Agrarheute. To smanjenje se nastavilo i u ovom tjednu a najviše je pod utjecajem vjerojatnog produženja sporazuma o žitaricama s Rusijom. Uljana repica se prodavala za 626 eura/t.

Na čikaškoj burzi pšenica se prodavala za 290 eura/t, a kukuruz za 250 eura/t.

Cijene pšenice na burzama:

Cijena soje je u padu i iznosila 517, 28 eura/t, dok je zob poskupjela i prodavala se po 258,17 eura/t s tendencijom daljnjeg rasta.

Moskva je na nedavnom sastanku sa službenicima UN-a zahtijevala nesmetan pristup svjetskim tržištima za vlastiti izvoz hrane i gnojiva u zamjenu za pristanak na produženje Sporazuma o transportu Crnim morem. Očekuje se da će on biti obnovljen u subotu.

"Moramo učiniti više da ublažimo globalnu krizu gnojivu. Cijene su i do tri puta više nego prije pandemije", rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN. Naveo je da ova organizacija radi na uklanjanju svih prepreka slobodnom protoku ruske hrane i gnojiva na svjetskim tržištima.

Ukrajina želi proširenje sporazuma

Proširenje sporazuma na druge luke i robu i produženje na najmanje godinu dana je želja Ukrajine, a trenutni dogovor ističe 19. studenog. Luke u južnoj Mikolajevskoj oblasti su osiguravale 35 posto izvoza. Omogućavale su isporuku oko 10,5 milijuna tona hrane, uglavnom žitarica, na strana tržišta. Jurij Vaskov, zamjenik ministra za infrastrukturu, je rekao da je Ukrajina zatražila od Turske i Ujedinjenih naroda da produže sporazum na najmanje godinu dana i prošire ga na nove luke.

Ukrajina je do 14. studenog izvezla 15,1 milijun tona žitarica i mahunarki, uključujući 1,9 milijuna tona u studenom. Ukupni izvoz je obuhvatio 5,74 milijuna tona pšenice, 1,22 mil. t ječma i 8,1 mil. t kukuruza. U isto vrijeme prošle godine izvoz je iznosio 21,75 milijuna tona, od čega u studenom 2,3 mil. t. 

Cijene kukuruza na burzama: 

Rusi povećali izvoz

Na ruskoj strani je za period od 1. do 7. studenog izvoz pšenice iznosio 799.000 tona, što je povećanje od 33,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Postoji veća potražnja za ruskim žitaricama. Unatoč geopolitičkom okruženju, izvoz je značajno porastao početkom studenog. Očekujemo daljnji rast potražnje”, rekla je Elena Turina, šefica Odjela u Ruskoj žitnoj uniji. Navela je da su zemlje Afrike bile glavne destinacije za pšenicu. Najveća količina je otpremljena u Sudan u iznosu od 134 tisuće tona, dok je isporuka za Egipat smanjena. Pšenica je izvezena u sedam zemalja, a prošle godine u 13. Pošiljke u Tursku su manje za 41 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosile su 84,4 tisuća tona. Uvoz je povećala Saudijska Arabija za 76 posto na godišnjoj razini. 


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Izvoz žitarica Sporazum o žitu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024