Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.05.2022. 07:30

Cijene žitarica ponovo rastu - manja će biti i ponuda i potrošnja?

Nove prognoze USDA potaknule su rast cijena žitarica na svjetskom tržištu. Kakve su prognoze?

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 3.019
  • 201
  • 0

Cijene pšenice ponovo rastu. Najnovije izvješće USDA za nove usjeve su potaknule njihovo povećanje što bi moglo dovesti do značajnijih promjena u trgovačkim tokovima. Navodi se da će blokada crnomorskih luka i rat koji je Ukrajinu izbacio iz svjetskih proizvođača i izvoznika, itekako utjecati na cijene.

Najveći skok se dogodio neposredno nakon objave Izvješća. Osim pšenice, porasle su i one za druge žitarice, navodi Agrarheute. Prvi ugovor za pšenicu, koja dospijeva u srpnju 2022. godine, imao je povećanje od 35 centi na 1.149 centi po bušelu (bušel pšenice je 27.216 kg). Isto se dogodilo i s jarom proteinskom koja dolazi sa sjevera SAD-a i Kanade čija je cijena uz povećanje od 35 centi iznosila 1.293 centa po bušelu. U Kanadi je došlo da pada vrijednosti repice za 9 CAD na 1.144 CAD po toni.

Sve je to imalo utjecaj na europske burze. Francuski MATIF je imao ugovore za novu žetvu (rujan) povećane za 10,50 eura na 413,75 eura po toni. Za prvi ugovor o kukuruzu cijene su porasle za 4,75 eura na 363,75 eura po toni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

I na ovoj burzi je došlo do snižavanja vrijednosti uljane repice gdje se nova žetva prodavala za 848,50 eura po toni.

Proizvodnja ne prati potrošnju

U svom izvješću za 2022/23 USDA predviđa manju globalnu ponudu, ali i potrošnju. Trenutno se događa da potrošnja raste, a smanjuju se zalihe. Procijenjeno je da će svjetska proizvodnja biti 774,8 milijuna tona u novoj žetvi što je za 4,5 mil. t manje nego u prošloj sezoni.

Pad proizvodnje u Ukrajini, Australiji i Maroku je djelomično nadoknađen povećanjem u Kanadi, Rusiji i SAD. Ukrajinska proizvodnja se trenutno procjenjuje na 21,5 milijuna tona, dakle 11,5 mil. t manje nego 2021/22. godine. Ove godine Kanada ide na 33 milijuna tona, a proizvodnja meke i durum pšenice u Europskoj uniji dostići će 136,50 mil. t, što je za 1,9 mil. t manje nego u 2021/23. godini. Za SAD je predviđeno povećanje od 2,3 mil. t i očekuje se 47,1 mil. t. USDA je najveća predviđanja dala za rusku proizvodnju gdje se očekuju rekordni prinosi od 80 milijuna tona.

Putin najavio povijesni rekord u žetvi pšenice - povećat će i izvoz?

Kada je u pitanju predviđanje globalne potrošnje za 2022/23., ona je nešto niža od tekuće sezone i iznosi 787,5 milijuna tona. Do toga će doći zbog pada potražnje za stočnom hranom. Najveći pad se očekuje u Kini, EU i Australiji, dok se povećanje očekuje u Indiji.

Očekuje se manja potrošnja stočne hrane (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Smanjuje se žetva kukuruza

Trgovina pšenicom ove sezone dostići će rekordnu vrijednost od 204,9 milijuna tona. Izvoz će se povećati zbog povećanih izvoznih zaliha iz Rusije i Kanade. Rusija bi trebala biti najveći izvoznik te žitarice u 2022/23. godini s 39,0 mil. t, zatim EU sa 36 mil. t, Australija s 24 mil. t, Kanada 24 mil. t i SAD sa skoro 22 mil. t. Indija nastavlja biti važan izvoznik i pored manje žetve od 108,5 milijuna tona, a njen izvoz se procjenjuje na 8,2 mil. t.

Može li Indija prehraniti svijet?

Globalne zalihe će se smanjiti na 267 mil. t što je najniža razina u posljednjih šest godina, a Indija prednjači u tom padu zbog snažnog izvoza.

Svjetska proizvodnja krupnozrnih žitarica (kukuruz, ječam, sirak) za 2022/23. je u padu, a očekuje se smanjenje zaliha i potrošnje. Do toga dolazi zbog pada u Ukrajini, SAD, EU i Kini što neće moći nadoknaditi proizvodnja u Brazilu, Argentini, Srbiji i Južnoj Africi. Svjetska potrošnja kukuruza će pasti za 15 milijuna tona.

Prema očekivanjima USDA, zalihe kukuruza smanjene su za 4 milijuna tona na 305,1 mil. t, najviše zbog pada u Kini i Sjedinjenim Državama. Procjena USDA za njegov uvoz u EU je na 15 milijuna tona i to je veća količina nego što je procijenila EK na samo 9 mil. t.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

USDA Trgovanje žitaricama Pšenica Kukuruz Cijene žitarica Tržište žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]