Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak MP i Udruge OPGH
  • 28.05.2014. 12:45

Cilj je potpora dohotku manje konkurentnih!

Vođena je rasprava na temu reforme potpore izravnih plaćanja! Model koji nudi Udruga „Život“ vodi ka ravnomjernijem rasporedu sredstava iz financijske omotnice i njime se postiže cilj modela izravnih plaćanja, a to je potpora dohotku manje konkurentnih gospodarstava.

Foto: depositphotos.com
  • 735
  • 112
  • 0

U srijedu 22.05.2014. godine u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na inicijativu Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ sa timom Ministarstva kojega je vodila zamjenica ministra, gđa. Snježana Španjol. Udrugu „Život“ na sastanku su predstavili gosp. Antun Laslo, predsjednik, gosp. Nikola Pajek, podpredsjednik i Miroslav Kovač, tajnik, a sa strane Ministarstva poljoprivrede prisutne su bile gđa. Snježana Španjol, zamjenica ministra, gđa. Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra, gđa. Davorka Hajduković, pomoćnica ministra te ravnateljica Agencije za zemljište gđa. Blaženka Mičević.

Teme o kojima se otvoreno razgovaralo i koje su potakle na suradnju Ministarstvo i Udrugu, a na prijedlog i inicijativu Udruge „Život“, bile su sljedeće:

  • Da se proizvođačima mlijeka u cijenu mlijeka uključi pet posto PDV-a.
  • Da se svim poljoprivrednici izda potvrda o isplaćenim potporama za 2012. godinu.
  • Da se u Zakonsku proceduru uvrste zakoni od posebne važnosti za poljoprivredu i proizvodnju hrane u Hrvatskoj, a onda i stanje života u seoskom prostoru i na OPG-ima.
  1. Zakonu o poljoprivrednom zemljištu
  2. Zakonu o nasljeđivanju zemljišta
  3. Zakon o evidenciji zemljišta (zemljišna služba)
  4. Zakon o zemljišnom fondu (spoj sa poljoprivrednom bankom)
  5. Zakon o navodnjavanju
  • Da se primijeni EU mehanizam redistributivnih plaćanja kojim bi se omogućilo gospodarstvima do 30 ha povećani iznos plaćanja po površini, a preko toga se plaćanja mogu umanjiti za postotak uvećanih iznosa manjima (do 65 posto). Ovim EU mehanizmom plaćanja podupire se manje OPG-ove na kojima se obavlja intenzivnija proizvodnja i na kojima je veća zaposlenost (posebno stočarstvo, a onda i voćarstvo, povrtlarstvo, rasadničarstvo)
  • Da se javno objavi pravo stanje robnih rezervi
  • Da jedan od članova povjerenstva bude i član Udruge „Život“,
  • Da se čim prije donese ili, ako postoji, provodi Uredba o sljedivosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
  • Da se donese Odluka o zabrani (model prijave EU komisiji zbog očito narušenog tržišta u Hrvatskoj) izvoza žitarica nakon žetve do roka kada će biti jasno o kojim količinama se radi i uskladiti to sa našim potrebama. Aktivirati (zaposliti) prerađivačku industriju, ali i uskladištiti žitarice u svrhu intervencija na tržištu za sigurnu prehranu stanovništva i jeftinije stočne hrane, kako bi se ostvarila sigurnost prehrane stanovništva, ali i kako bi smanjili troškove stočarske proizvodnje.
  • Da se Vladi RH pošalje prijedlog za osnivanje Fonda za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
  • Da se u Program Ruralnog razvoja uvrste mjere za dobrobit životinja
  • Da Upravno vijeće Poljoprivredne savjetodavne službe razmotri još jednom logiku cjenika stručnog nadzora integrirane proizvodnje jer su uočene nelogičnosti koje idu na štetu manjih i srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Osobito je vođena rasprava na temu reforme potpore izravnih plaćanja i pri tome dan naglasak na model koji nudi Udruga „Život“, a koji vodi ka ravnomjernijem rasporedu sredstava iz financijske omotnice i kojim se postiže upravo cilj modela izravnih plaćanja, a to je potpora dohotku manje konkurentnih gospodarstava.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Reforma Potpore Izravna plaćanja Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Snježana Španjol Nikola Pajek Zvjezdana Blažić Davorka Hajduković PDV Potvrda o isplaćenim potporama Zakon o zemljištu Zakon o nasljeđivanju zemljišta Zakon o zem


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."