Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas mehanizacija
  • 01.03.2023. 18:00

Claas strojevi iz Le Mansa obilježavaju 20. obljetnicu: Što planiraju u 2023.?

Zahvaljujući modernizaciji i brojnim inovacijama planiraju da će u pogonu u Le Mansu proizvodnja dostići 200.000 traktora do kraja ove godine

Foto: CLAAS
  • 599
  • 68
  • 0

Prošlo je 20 godina od kada je Helmut Class potpisao ugovor o preuzimanju većinskog udjela u Renault Agriculture, traktorskom odjelu Grupe Renault sa sjedištem u Le Mansu, u sjevernoj Francuskoj. Od tada je tvrtka CLASS trasformirala proizvode iz ovog pogona u niz modernih i visoko kompetentnih poljoprivrednih strojeva. Ulagano je u inovacije koje povećavaju efikasnost i produktivnost zajedno s najsuvremenijim proizvodnim procesima, stoji u priopćenju kojeg su objavili povodom ove obljetnice. 

Promjene asortimana

Nakon 2003. godine, kada je kupljen većinski udio u Renault Agriculture-u, uslijedila je njegova potpuna akvizicija 2008. Kompanija se razvijala od stručnjaka za kombajne do sustava za optimizaciju strojeva.

Patrick Faure, član odbora Renault S.A. i Helmut Claas potpisali su ugovor 2003. godine.

Od 1. studenog 2003. svi modeli za nova i tržišta u razvoju, sišli su s proizvodne trake u Claas korporativnim bojama. Na sajmu Agritechnica 2003. prikazana je kompletna paleta modernih proizvoda. Svom asortimanu su dodali standardne i specijalizirane traktore.

To je obuhvaćalo Lexion 500, samohodnu kosilicu Cougar i najnoviju generaciju Xerion. Krajem 2003. započeo je rad na razvoju velikog traktora Axion 800, a tri godine kasnije, dodan je u njihovu prodajnu ponudu. Tijekom vremena, Celtis, Ares i Atles su preimenovani u Arion i Axion i tako je započela nova era kvalitetnih proizvoda.

Inovacije definiraju kvalitetu

Iz tvrtke poručuju da su postavili osnovu za brojne nagrađivane inovacije koje su definirale industriju. To su prije svega veliki, visokokontrastni Cebis terminal za Axion, a kasnije i serije Arion 500 i 600, zatim panoramska kabina za Arion 400 i telematiku za upravljanje voznim parkom. Uslijedio je Axion Terra Trac, koji je bio prvi polugusjenični traktor s potpunim ovjesom i Cemos-om, koji na tržištu predstavlja vodeći sustav za pomoć operateru.

Inovacije i kvaliteta ruše rekorde 

Claas traktori iz ovog pogona su rušili i rekorde. Tako je 2013. godine Axion 950 zabilježio rekordnu vučnu snagu od 242 kW, iako je motor imao samo 419 KS. Značajna je bila i 2017. kada su predstavljeni Axion 900 Terra Trac i Cemos za traktore, osvojivši srebrnu medalju na Agritechnici. Iste godine tvrtka je počela ulagati 40 milijuna eura u kompletnu rekonstrukciju tvornice, omogućavajući joj da proizvodi do 13.000 jedinica godišnje.

Veliki planovi

Do 2019. godine, 150.000 Claas traktor izašao je iz Le Mansa, a očekuje se da će do kraja 2023. dostići 200.000.

Ondje je 1.000 zaposlenih, a objekt je opremljen najsuvremenijim linijama za montažu. Danas proizvode više od 60 različitih modela od 75 do 445 KS i izvoze u više od 80 zemalja širom svijeta. Od 2019. prisutni su i na tržištu Sjeverne Amerike.


Tagovi

CLAAS CLAAS traktori AXION AXION TERRA TRAC ARION traktor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner