Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 17.08.2017. 15:53

Članstvo u HPK uskoro će biti obavezno

Do sada je članstvo u HPK bilo dobrovoljno, a prava na njezine usluge i zastupanja imali su svi poljoprivrednici.

Foto: Pixell/Sanjin Strukic
  • 2.849
  • 252
  • 0

Nakon što se u medijima pojavila informacija o uvođenju obaveznog članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), a na temelju nedavno završene javne rasprave o Zakonu o poljoprivrednoj komori koji će se na izglasavanju u parlamentu naći u rujnu, pojavile su se različite reakcije "za" i "protiv" ove odluke.

Podsjetimo, HPK je pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede, a obavezno članstvo u ovoj je komori ukinuto 2012. godine. HPK je jedina komora na području RH koja trenutno nema obavezno članstvo.

Ispravljanje nepravde

Matija Brlošić, predsjednik HPK, u razgovoru za naš portal kaže da se ovim zakonom samo želi ispraviti nepravda koja je nanijeta HPK u kojoj je članstvo, za razliku od drugih komora, dobrovoljno.

"Ne razgovaramo niti o članarini niti o nametu hrvatskom poljoprivredniku", rečenica je kojom razgovor započinje Brlošić, a na pitanje koliko je poljoprivrednika bilo dobrovoljno učlanjeno u HPK, vrlo slikovito odgovara:

"To vam je kao da Hrvatske autoceste naprave jedan slobodan prolaz i onda pitate koliko će vozača ići kroz naplatne kućice. U Hrvatskoj poljoprivrednici, a razgovarao sam s puno njih, nisu protiv članarine, ali nemaju vremena ili volje za tu proceduru. No, podsjećam, mi kao komora ne vodimo brigu samo o svojim članovima, što bi nam bilo puno lakše, nego o svim poljoprivrednim proizvođačima. Moramo zastupati njihove interese i pred našim zakonima i Europskom komisijom, a vrati nam se jedan mali dio", poručuje Brlošić.

Poljoprivrednici nisu svjesni vrijednosti Poljoprivredne komore

Navode u medijima koji govore o članarini koja bi iznosila 100 kuna godišnje nije puno htio komentirati, nego pojašnjava kako navedeni Zakon tek treba biti izglasan.

"Svi koji postanu članovima Komore, sudjelovat će u izborima za Skupštinu HPK, a tek će se onda raspravljati o članarini. Koliko će ona biti, ne znam. No, znam samo jedno, da je HPK, od kako postoji, donijela puno financijske koristi poljoprivrednicima, da nisu niti svjesni toga, bez obzira što ne plaćaju članstvo", kaže Brlošić podsjetivši kako je Hrvatska pri ulasku u Europsku uniju, zahvaljujući HPK bila prva država članica koja je mogla osigurati svojim poljoprivrednicima 100% omotnicu.

Ne žele više raditi na "dobrovoljnoj bazi"

"Da nije bilo HPK, svaki bi poljoprivrednik prve godine ulaska u EU dobio 1.000 kuna manje po hektaru zemljišta. Jedan njegov hektar mu je pri ulasku Hrvatske u EU platio stogodišnju članarinu", Brlošićeva je matematika.

"Svi oni koji su imali desetke i stotine hektara, dobili su pozamašne iznose, upravo zahvaljujući komori koja bez obzira na onemugćavanje financija, konkretno, sudjeluje u pisanju programa novog ruralnog razvoja gdje se sa svojim prijedlozimma pokušava pomoći poljoprivrednicima. No, tek je mali broj onih koji ne podržavaju naš rad. Evo, što bi bilo s malim dobavljačima Agrokora da Komora nije bila prisutna. Tisuće kooperanata su na kraju dobili svoje novce", podsjeća Brlošić čiji je stav bio da se HPK ili izjednači s ostalim komorama ili da se - ukine.

"Zašto bismo radili na dobrovoljnoj bazi? Zašto bi netko plaćao, a drugi, koji ne plaćaju uživali jednake privilegije", pita predsjednik HPK.

Zastupanje u Bruxellesu

Brlošić na pitanje koliko će ova članarina pomoći radu komore, kaže kako intenzivno rade na tome da Vlada RH shvati koliko je potrebna pomoć poljoprivredi. Ističe kako je omotnica u poljoprivredi za 20 posto niža od ostalih sektora te ju žele dovesti do 100 posto.

"Odradili smo puno dobrih stvari. Ako poljoprivrednici misle da ih nitko ne treba zastupati, jer, politika u Bruxellesu neće sama po sebi zastupati hrvatskog poljoprivrednika, onda komora niti ne treba postojati. U Bruxellesu nitko drugi neće brinuti o hrvatskom poljoprivrediku, a to sve košta. Mi ćemo za godinu dana morati platiti 40.000 eura godišnju članarinu za sudjelovanje u radu Europske komisije gdje imamo zapaženih rezultata. Primjerice, trenutno radimo na udruživanju hrvatske, poljske i mađarske poljoprivrede", zaključio je Brlošić.

Poljoprivrednici žele točno znati što će Komora s članarinom

Voćar Stipe Dumančić kojega smo telefonskim pozivom zatekli u poslu pa nije niti znao o promjeni Zakona o HPK niti uvođenju članarine, kaže kako nema ništa protiv ove članarine. No, Stipe isto tako kaže kako nije siguran, što je to HPK konkretno napravila za njega.

"Članarina od stotinjak kuna nije velika, no, vjerujem kako bi svi voljeli znati gdje će točno taj novac otići. I što će točno hrvatski poljoprivrednici time dobiti. Ako je to samo zato da bih jednom mjesečno dobio "newsletter" na mail, onda to nije opravdanje. Ako se ne varam, sredstva za poticaje su garantirana pa ne znam koji je točno posao Poljoprivredne komore", komentira Stipe.

Kako god bilo, ova će tema sigurno dizati još puno prašine u hrvatskom medijskom prostoru, ali i među samim poljoprivrednicima. A tek će vrijeme pokazati što će navedenom odlukom dobiti Hrvatska poljoprivredna komora, odnosno poljoprivrednici.

Foto: Pixell/Sanjin Strukic


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Matija Brlošić Članarina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.