Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 25.09.2021. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

Covid berba mandarina - propisane posebne mjere za radnike

Na službenoj stranici Dubrovačko-neretvanske županije objavljene su epidemiološke mjere za berbu agruma. S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede objasnilo je zašto osoba u samoizolaciji ne može sama raditi u svom traktoru.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
  • 357
  • 94
  • 0

Posebnih Covid mjera morat će se pridržavati berači mandarina u dolini Neretve. 

Naime, na zahtjev Županijskog povjerenstva za mandarine, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, uz konzultacije s istom službom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je epidemiološke preporuke u sprječavanju širenja koronavirusa u sezoni berbe ovoga agruma. 

"Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima", stoji na službenoj stranici ove županije. 

Prednost pri branju treba dati cijepljenima

Prva preporuka odnosi se na cijepljenje, a prednost pri radu, napominju epidemiolozi, treba dati onim radnicima koji su se cijepili te poticati one koji nisu da to učine.

Nadalje, potrebno je informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima. "Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka", stoji u objavi. 

Također, potrebno je voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona).

Što se tiče rada na otvorenom, važno je pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca...)

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Posebna pravila važe za zatvorene prostore odnosno sortirnice. 

Tako kako bi se donekle smanjio rizik od mogućeg nastanka i širenja zaraza epidemiolozi savjetuju:

  • Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
  • Osobe sa temp. 37,2 °C  i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces
  • Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
  • Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 posto uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
  • Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
  • Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)
  • Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
  • Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
  • Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra
  • Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
  • Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
  • Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
  • Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati

"Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku", zaključuju. 

Osoba u samoizolaciji ne smije voziti traktor

Zanimljiv je i odgovor Ministarstva poljoprivrede naveden u Gospodarskom listu, a odnosi se na pitanje "Smije li osoba u samoizolaciji otići i sama raditi u svom traktoru jer ne predstavljaju opasnost niti za koga?"

"Osoba koja je pozitivna na Covid 19 ili osobe koje su kontakt pozitivne osobe ne mogu obavljati poljoprivredne radnje. Npr. posao na njivi. To su radnje koje su potencijalno rizične (npr. ozljeđivanje) jer se poljoprivrednik služi poljoprivrednom mehanizacijom", pojasnili su napominjući kako kod takvih aktivnosti može doći do ozljeđivanja.  

To je onda, dodaju, potencijalno stavljanje u rizik svih onih koji bi trebali pomagati ozljeđenom. "U prvom redu to su ostali ukućani i zdravstveni djelatnici u ustanovama zdravstvene zaštite. Dakle, s razlogom je osoba u samoizolaciji i s razlogom ne bi trebala obavljati aktivnosti koje ugrožavaju zdravlje drugih", odgovor je resornog ministarstva.


Tagovi

Branje mandarina Covid 19 Epidemiološke mjere Cijepljenje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]