Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz junetine
  • 22.07.2019. 11:00

Da li će doći do interventnog otkupa junetine?

O uslovima interventnog otkupa junetine danima se vodila polemika. Sada se svi nadaju da do njega neće doći i da će meso otići u Tursku koja je dozvolila uvoz 7.000 tona junetine iz Srbije.

Foto: Bigstockphoto/sutipond
  • 959
  • 47
  • 0

Stočarima u Srbiji otvaraju se nova tržišta. Vakcinacija svinja protiv svinjske kuge, prestaje od 01. oktobra, što bi trebalo da omogući izvoz u Evropsku uniju. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je da za desetak dana kreće izvoz junetine u Tursku. 

Očekuje se uskoro i delegacija iz Egipta, kako bi se održali pregovori o uslovima za izvoz govedine i na egipatsko tržište. O uslovima interventnog otkupa junetine, danima se diskutovalo. 

Najavljen prestanak vakcinacije svinja

Proizvođači kažu da nema promenljivije cene od cene živih svinja. Oni uglavnom mogu da pokriju troškove, ali retko kada ostvare neku bolju zaradu. Ohrabruje ih mogućnost izvoza u Kinu i Evropsku uniju.

"Ja očekujem da ćemo mi u narednom periodu, kad prestanemo sa vakcinacijom, osvojiti to tržište i povećati broj svinja u tovu", ispričao je Mile Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića kod Šapca.

Ukidanje vakcinacije protiv svinjske kuge neće se odnositi samo na područja južne padine Fruške gore i Borovićke šume, zbog opasnosti od tragova bolesti kod divljih svinja, navodi RTS.

"Sa prestankom vakcinacije počinje monitoring koji ćemo da radimo zajedno sa EU da bi nam se odobrilo da krenemo tamo. Nemojte zaboraviti da mi preko 70 odsto robe prehrambenog sektora plasiramo na tržište EU i zemalja koje se graniče sa Srbijom", rekao je ministar poljoprivrede, Branislav Nedmović.

Ako ne bude izvoza - potreban interventni otkup

Stočarstvo je osnova razvoja poljoprivrede, ali u Srbiji ono je decenijama urušavano. Iako proizvođači kažu da je to nedovoljno, ipak situacija se poslednjih godina popravlja.

"Izvoz junetine u Tursku, najavljen još u februaru apsolutno je spas za tovno govedarstvo u koje država ulaže najviše u regionu. Ukoliko do toga izvoza ne dođe, biće potrebna ponovna intervencija putem interventnog otkupa", rekao je Čedomir Keco, iz Udruženja odgajivača tovnih goveda.

Turci spremni da plate srpsku junetinu

O uslovima interventnog otkupa junetine danima se vodila polemika. Sada se svi nadaju da do njega neće doći i da će meso otići u Tursku koja je dozvolila uvoz 7.000 tona junetine iz Srbije.

"Sad imamo mali broj meseci do kraja godine, pet meseci. Mi ćemo dati sve od sebe da ispunimo čitavu kvotu, cene će biti na nivou kao prethodnih godina. Kretali smo se od 2,30 do 2,45 evra u najvećem piku", kazao je Nedimović.

Stručnjaci kažu da su Turci spremni da plate junetinu iz Srbije više nego što plaćaju Poljskoj i Argentini jer je meso iz naše zemlje, znatno boljeg kvaliteta.


Izvori

RTS


Tagovi

Izvoz junetine Interventni otkup Izvoz u Tursku Branislav Nedimović Čedomir Keco Mile Živanović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.