Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam Agra
  • 27.08.2018. 12:00

Đakovčani u Sloveniji prodaju namještaj od stare slavonske hrastovine

Obrt Raguž iz Đakova bavi se građevinarstvom i prijevozom. Prije nekoliko godina došli su na ideju da hrastovinu, čiji je vijek trajanja svima poznat i nadilazi nekoliko generacija, iskoriste u izradi najmještaja. Tako je slavonska hrastovina našla svoje mjesto u Sloveniji.

Foto: Vedran Stapić
  • 5.364
  • 552
  • 1

Jeste gledali kada emisiju Američki sakupljači, u kojoj ekipa ide po kućama pred rušenje, iz njih izvlače zanimljive predmete koje onda preprodaju i na taj način zarađuju novac? 

Na njih su me podsjetili izlagači iz Obrta Raguž koji su na slovenski sajam Agra, potegli iz Đakova! 

Agra u Gornjoj Radgoni 56. puta otvorila vrata posjetiteljima

"Na ovom smo sajmu već drugu godinu. Izlažemo stolove i drugi namještaj od rustike, od starog slavonskog hrasta kojeg dobijemo prilikom rušenja starih kuća", otkriva nam izlagač Marko Zorić

Prvog dana sajma prodali stol

Obrt Raguž osnovan je prije 35 godina u Đakovu i primarno se bavi niskogradnjom i prijevozom. Prije nekoliko godina došli su na ideju da hrastovinu, od krovne građe s kuća za rušenje, čiji je vijek trajanja svima poznat i nadilazi nekoliko generacija, iskoriste u izradi najmještaja. Renoviraju hrastovinu te od nje izrađuju stolove s klupama, šankove i sličan mobilijar. 

Izložili su različite proizvode, a najviše pažnje privukao je i najskuplji njihov eksponat na sajmu u Gornjoj Radgoni - veliki stol s klupama kojega prodaju za 3.000EUR-a.  Koliko su uspješni u prodaji pokazuje i činjenica da su već prvoga dana sajma prodali jedan stol, doduše nešto manji. 

"Ljudi gledaju, obilaze, zainteresirani su. To što smo već prodali jedan stol je odlično", kaže Zorić otkrivši nam i cijene. 

"Cijena ovakvog stola je od 1.000 do 2.000 eura, ovisno o mjerama", pokazuje nam Zorić izložene stolove, a njegov kolega, Borna Raguž dodaje: 

"I prošle godine smo postigli veoma dobre rezultate. Planiramo ovaj sajam posjećivati dokle god je potražnje za robom". 

A mogu li ostvariti zadane cijene? Itekako, i to, kako Raguž kaže, "bolje nego u Hrvatskoj". 

Tajna posla su obični stolari

Ostaje nam zaključiti da u svijetu namještaja ne caruje poseban dizajn, nego jednostavnost, čiste linije i možda u slučaju ovog đakovačkog proizvođača ono najvažnije - autentičnost. 

Nisu nam htjeli otkriti tko i gdje dizajnira ovaj masivni hrastovi namještaj. "Tajna posla su obični stolari koji se ne boje raditi sa strojevima. Ovo nisu serijski proizvodi, svaki od njih je priča za sebe", zaključio je Raguž. 

Sajam Agra traje do 30. kolovoza, a ako se nađete tamo, svakako posjetite i izložbeni prostor ovih mladih Slavonaca. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam Agra Obrt Raguž Hrastovina Namještaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!