Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambene navike
  • 28.09.2021. 18:00

Dali vuku da čuva ovce: Djeca bombardirana reklamama o nezdravoj hrani

Istraživanje koje je provela europska organizacija za zaštitu potrošača BEUC pokazalo je da veliki proizvođači nezdrave hrane i pića zaobilaze pravila EU kodeksa o reklamiranju djeci.

Foto: Depositphotos/DanielGonzalezPhoto
  • 170
  • 43
  • 0

Veliki proizvođači nezdrave hrane i pića reklamiranjem ciljaju djecu i to putem interneta koji nije dovoljno reguliran. Igrice, aplikacije, razni videi, ali i posrednici poput influencera kanali su za reklamiranje ove vrste proizvoda - zaključak je velikog istraživanja kojega je provela krovna europska organizacija za zaštitu potrošača BEUC. 

Važno je napomenuti da su 23 najveća proizvođača koji predstavljaju 80 posto takve hrane u Uniji uključena u sporazum o ograničavanju ove vrste marketinga. Naime, kako bi izbjegli da im EU zakonom ograniči reklamiranje, oni su se 2007. obvezali na samoregulaciju, dobrovoljno poštivanje pravila reklamiranja djeci u sklopu tzv. EU Kodeksa o reklamiranju koji se odnosi na televizijski i radio program, tiskani i kinematografski sadržaj te internet u svim svojim oblicima. 

Konkretno, kodeks od proizvođača traži da se nezdrava hrana i piće, prema kriterijima poput sadržaja šećera, soli i masti, ne reklamiraju djeci mlađoj od 13 godina te da se takve reklame ne puštaju u programima i sadržajima za djecu.

No, kako znamo, najmlađi itekako prate program koji nije namijenjen njima, a internet sam po sebi nije dovoljno reguliran. 

Zaobilaze pravila 

Spomenuto istraživanje pokazalo je upravo to, da je dobrovoljni pristup neučinkovit jer se pravila zaobilaze ili, kako komentira članica Europskog parlamenta, dr. Biljana Borzan, "ne možeš dati vuku da čuva ovce". 

"A djeca su nam sve deblja, trećina osmogodišnjaka u Hrvatskoj je preteška, vidimo da se radi psihološkog pritiska ukida zajedničko vaganje u školama", kazala je europarlamentarka i specijalistica medicine rada i sporta.

Kao primjer navela je emisije poput "The Voice" i sličnih koje djeca obožavaju, ali one same po sebi nisu dječje pa stoga mogu sadžavati reklame i za nezdravu hranu. Nadalje upozorava da, kako bi zaobišli ograničenje reklamiranja nezdravih proizvoda djeci, proizvođači umjesto proizvoda reklamiraju brandove. "U istraživanju se ističe McDonald's, koji reklamira svoj Happy meal kroz igračku koja je unutra. U reklami nema burgera, pomfrita i slatkiša, ali što mislite da će dijete jesti kad ga odvedete u fast food po Happy meal?

Djeca ugroženija od odraslih

Provedeno istraživanje dokazalo je kako su hrana i piće koji se reklamiraju djeci u najvećoj mjeri slabije hranjiva i manje zdrava od onih koji su namijenjeni odraslima. Primjerice, u Španjolskoj je trećina proizvoda reklamiranih odraslima bila nezdrava, dok se taj broj penje na nevjerojatnih 89 posto kada su u pitanju reklame prema djeci. U Francuskoj je odnos sličan, 43 posto nezdravo prema odraslima, naspram 88 posto prema djeci.

Online reklamiranje je posebno problematično, ističe Borzan (Foto: EP)

Posebno se problematičnim smatra online reklamiranje jer algoritmi lako identificiraju da je korisnik dijete i onda mu upućuju sadržaje koji ciljaju djecu, između ostalog slatkiše, junk food i gazirana pića. Na Tik Toku, platformi koju uglavnom koriste djeca i mladi, čak 25 posto svih reklama je upravo za hranu i piće. 

Također, kako direktno ne bi reklamirali djeci i tako prekršili Kodeks, proizvođači koriste influencere i youtubere koje prate milijuni njih da posredno reklamiraju njihove proizvode. Kako kaže Borzan, time ubiju dvije muhe jednim udarcem, jer mladi pratitelji influencera više vjeruju njima nego reklamama proizvođača. "Milijuni djece igraju igrice poput Fortnite-a, koji je nedavno održao turnir kojem je glavni sponzor bio Pringles i igra je bila puna reklama za taj čips, što Kodeks ne pokriva", istaknula je te dodala da eksperiment samoregulacije nije polučio rezultate. 

Traže se zabrane

Stoga smatra da je dobrovoljna pravila nužno pretvoriti u EU propise te bolje regulirati online oglašavanje djeci.

Upravo to traži i BEUC - zabraniti marketing nezdravih prehrambenih proizvoda, uključujući i web stranice te profile na društvenim mrežama takvih tvrtki; zabraniti emitiranje takvog sadržaja na televiziji u vremenu od 6 do 23 sata; zabraniti korištenje likove iz crtića i maskote robnih marki na ambalažama za hranu; pravila primjenjivati na djecu do 18 godina te koristiti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o tome koju hranu reklamirati djeci. 

"U nekoliko generacija smo prešli put od toga da je pretilost djece postala puno veći problem od neuhranjenosti. Moramo djelovati, jer, obzirom koliko imamo predebele djece, prava eksplozija bolesti poput dijabetesa i raka nas tek čeka", zaključila je Borzan.


Tagovi

Nezdrava hrana Djeca Tik Tok Internet Fortnite Reklame EU kodeks o reklamiranju Junk food Influenceri Youtuberi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]