Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka zaštite
  • 10.07.2013.

Dalmatinska pečenica i panceta dobivaju zaštitu zemljopisnog podrijetla

Zaštita zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice znači da nitko više neće moći proizvoditi te proizvode ako ne poštuje specifikaciju koja će biti izrađena. U suprotnom, zakonski će odgovarati.

Foto: slobodnadalmacija.hr
  • 447
  • 20
  • 0

Do polovice 2014. godine dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica trebali bi postati zaštićeni proizvodi, rekla je na edukacijskom skupu u Kninu voditeljica tima projekata “Dalmatinska pečenica“ i “Dalmatinska panceta“ Marina Krvavica, prodekanica kninskog Veleučilišta.

"Radi se o zaštiti zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice po važećim zakonima. Za zaštitu pancete bit će odgovorna udruga “Dalmatinski pršut” iz Splita, a za zaštitu pečenice Udruga proizvođača drniškog pršuta iz Drniša. Veleučilište, odnosno naš projektni tim priprema specifikaciju koja će biti gotova do kraja ove godine. Nakon toga sve ide u proceduru, a polovicom iduće godine trebali bismo imati zaštićene proizvode.

Do sada smo obavili tehnološka istraživanja, nakon čega ide senzorika proizvoda i neke kemijske analize te, na kraju, izrada specifikacije", izvijestila je voditeljica Marina Krvavica naglasivši da će se realizacijom ovog projekta pridonijeti boljoj gastronomskoj slici Hrvatske.

"Mi kao zemlja ne možemo konkurirati količinom nego samo kvalitetom, odnosno posebnošću. Možda još nismo dovoljno prepoznati u svijetu po pitanju gastronomskog identiteta, no da imamo bogat identitet, definitivno imamo. Mi ovim projektom pridonosimo boljoj gastronomskoj slici Hrvatske, a uz to, svi koji proizvode dalmatinsku pancetu i pečenicu, da bi stavili etiketu, morat će kod proizvodnje poštovati našu specifikaciju" , poručila je prodekanica kninskog Veleučilišta dodavši da se paralelno s ovim projektom radi i na zaštiti izvornosti dalmatinske janjetine.

Zaštita zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice znači da nitko više neće moći proizvoditi te proizvode ako ne poštuje specifikaciju koja će biti izrađena. U suprotnom, zakonski će odgovarati.

U okviru edukacijskog skupa u Kninu održana je senzorna procjena dalmatinske pečenice i dalmatinske pancete od stručnog i potrošačkog panela te predavanje dr. Jelene Đugum iz Ministarstva poljoprivrede o zakonodavstvu u području registracije, izvornosti i tradicionalnog ugleda proizvoda te novostima u tom području vezanim uz ulazak Hrvatske u EU.

Autor: Ivica Šimić Foto: slobodnadalmacija.hr


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Zaštita zemljopisnog podrijetla Dalmatinska pečenica Dalmatinska panceta Marina Krvavica Zaštićeni proizvodi Ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]