Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.06.2021. 18:00

Danska više nema divljih svinja - posljednja usmrćena zbog prevencije od ASK

I ranije su ju lovci pokušali ustrijeliti, ali pokušaji njezinog hvatanja nisu bili uspješni. Do prije nekoliko dana.

Foto: Bigstockphoto/Grisha Bruev
  • 5.904
  • 1.010
  • 0

U sklopu prevencije od afričke svinjske kuge (ASK) posljednja divlja svinja u Danskoj nedavno je ustrijeljena u divljini, točnije u Južnom Jutlandu gdje je obitavala zadnjih mjeseci, piše agrarheute.

I ranije su ju lovci pokušali ustrijeliti, ali pokušaji njezinog hvatanja nisu bili uspješni. Ovu je životinju označavao broj 157, ali i ukupan broj usmrćenih divljih svinja.

Tamošnja Nacionalna uprava za zaštitu prirode tvrdi da ih u toj zemlji više nema, a dugotrajno praćenje nije potvrdilo pojavu novih jedinki.

Još 2018. njihova je populacija u toj državi procijenjena na samo 100 životinja, a uvijek je bila manja u odnosu na susjednu Njemačku. Još 2019. Danci su na granici s tom zemljom podigli ograde visoke 1,50 metara i duge oko 70 kilometara kojima su željeli svinjogojsku proizvodnju zaštititi od ove bolesti.

U Europi populacija divljih svinja neprestano raste u posljednjih 30 godina, a njihov sve veći broj rezultirao je brojnim ekonomskim, ekološkim i socijalnim problemima, piše u izvješću pod nazivom "Wild Boar populations in Europe".

Najveća gustoća divljih svinja je u zapadnoj Europi (Izvor: PLOS ONE)

Zbog njihovog intenzivnog razmnožavanja, skrivenog načina života, noćne aktivnosti, migracija na veće udaljenosti i ponašanja tijekom hranidbe, u usporedbi s divljim kopitarima, divlja svinja je problematična vrsta za točne procjene populacije.

U ovoj studiji navode da procjena niti ne postoji zbog različitih Zakona o lovstvu u pojedinim državama, ali i zbog krivolova. 

Prema posljednjim informacijama Državnog zavoda za statistiku, u 2019. godini u Hrvatskoj je odstrijeljeno gotovo 40.000 divljih svinja


Tagovi

Danska ASK Divlje svinje Populacija Odstrijel


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]