Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 12.03.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Darja Sokolić: Karte pogodnosti tla su budućnost - HAPIH radi na tome

Mi možemo svojom stručnom, znanstvenom i tehničkom podrškom pomoći poljoprivrednicima da povećaju produktivnost bez dodatnih troškova, poručila je ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić

Foto: Youtube/Printscreen
  • 378
  • 43
  • 0

"Možemo biti zadovoljni s rezultatima koje smo ostvarili u prošloj godini jer unatoč svim izazovima imamo pozitivne trendove u gotovo svim našim ustrojstvenim jedinicama", kazala je za Osječku televiziju ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH), Darja Sokolić.

U razgovoru se osvrnula i na pozitivne trendove u gotovo svim sektorima koje ova agencija obuhvaća, a riječ je o tlu, sjemenarstvu, rasadničarstvu, stočarstvu, zaštiti bilja, voćarstvu, povrćarstvu i vinogradarstvu.

"Vezano uz analizu mlijeka napravili smo ih 1.750.000, označili smo 115 tisuća životinja, imali preko 6.000 analiza vina isto tako 47.000 uzoraka tla. To su impresivne brojke", dodala je Sokolić.

Nužno korigirati zone uzgoja vinove loze

Među brojnim nacionalnim i europskim projektima sve više prevladavaju oni s temom klimatskih promjena, a u HAPIH-u su, kaže ravnateljica, svjesni da one imaju velik utjecaj i da se sve mijenja u kratkom roku. "Moramo pomoći poljoprivrednici s naše znanstvene i stručne strane da izdrže te udare", kazala je dodavši da se njihovi projekti primjerice za sektor voćarstva i vinogradarstva temelje baš na tome.

Što se toga tiče, ističe da je sukladno klimatskim promjenama nužno korigirati dosadašnje određene zone vinove loze u Hrvatskoj. Naime, HAPIH je lani uspostavio četiri regionalne organizacije za vinogradarstvo i otvorio urede u Osijeku, Zagrebu, Trilju i Pazinu kao i još dvije ispostave u Iloku i Kutjevu. "Tu je pomak senzorsko ocjenjivanje vina jer se ono sada odvija u regijama gdje to vino nastaje", pojasnila je ravnateljica ove agencije.

"Mi možemo svojom stručnom, znanstvenom i tehničkom podrškom pomoći poljoprivrednicima da povećaju produktivnost bez dodatnih troškova", poručila je osvrnuvši se da planiraju za mliječno govedarstvo ponuditi programe hranidbe kako bi stočari uz balansiranu hranidbu dobili veću količinu mlijeka.

Budućnost su karte pogodnosti tla?

Uložili su kaže i u digitalizaciju sustava kako bi pružili maksimalnu uslugu proizvođačima i u tom segmentu. "HAPIH je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede dionik i u nacionalnom planu otpornosti i oporavka", istaknula je rekavši da su nositelji projekta monitoring tla.

Kaže, njihova je ključna uloga da sudjeluju u procesima koji se tiču dostupnosti informacija proizvođačima tako da su uspostavili povjerenstvo za agroekološko zoniranje, a intenzivno rade i na kartama pogodnosti tla.

"One bi služile tomu da se jednostavno procijeni na pojedinoj parceli sastav tla i parametri koji utječu na to koja je pogodnost za uzgoj pojedine sorte ili vrste biljaka", objasnila je dodavši da će to biti alat koji će se koristiti u budućim natječajima.

Kako je pojasnila, Ministarstvo poljoprivrede je nositelj aktivnosti, a HAPIH mu pruža znanstveni, stručnu u tehničku podršku. "Mi smo na neki način njihova produžena ruka", dodala je.

Kaže da su trenutno u procesu dobivanja znanstvene dopusnice za znanstvenu djelatnost. Ističe da često organiziraju razna savjetovanja, a ideje crpe od proizvođača. "Pitamo ih što ih zanima, koje probleme imaju pa tako koncipiramo program", zaključila je otkrivši kako će se u svibnju održati konferencija o graševini.

Što je sve rekla pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

HAPIH Darja Sokolić Aktivnosti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]