Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećani poticaji
  • 08.08.2022. 16:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Dedić: Po proizvodnji mlijeka možemo biti neovisni od uvoza

Prezentirajući buduće planove razvoja, vlasnici mljekara su predložili da se uz osiguranu podršku FMPVŠ u nabavku novih muznih grla uključe mljekare i drugi nivoi vlasti

Foto: FMPVŠ
  • 330
  • 176
  • 0

Poticana količina mlijeka u Federaciji BiH u 2021. godini iznosila je oko 141 milion litara, zašto je iz federalnog budžeta isplaćeno blizu 40 miliona KM, a u ovoj godini izdvajanja su veća. Rečeno je ovo prilikom prošlosedmične posjete federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića proizvodnim pogonima mljekare Eko sir Puđa, koja otkupljuje kravlje, ovčije i kozije mlijeko od 250 kooperanata i mljekari Livno sa organiziranim otkupom od 300 kooperanata.

Prezentirajući buduće planove razvoja, vlasnici ovih mljekara su kao jednu od mjera predložili da se uz osiguranu podršku Federalnog ministarstva poljoprivrede u nabavku novih muznih grla uključe mljekare i drugi nivoi vlasti, kako bi se postojećim kooperantima pomoglo u povećanju proizvodnje.

Bosanskohercegovačko mlijeko je najbolje, a Livanjski kraj je nadaleko poznat​​​​​​, ističe je Dedić

Iz FMPVŠ navode kako su zbog poskupljenja repromaterijala, prije svega mineralnih đubriva, sjemena i goriva, s ciljem održivosti proizvodnje u ovoj godini iz budžeta FBiH povećane poticajne mjere koje iznose 0,34/l za pravna lica i obrte, te 0,30/l za fizička lica, kao i dodatne podrške proizvođačima mlijeka kroz poticaje u proizvodnji stočnih krmiva i stočnih žita, te 30% grant sredstava za nabavku junica visokog pasminskog kvaliteta.

"Bosanskohercegovačko mlijeko je najbolje, a Livanjski kraj je nadaleko poznat po proizvodnji dobrog sira, zašto je potrebno kvalitetno mlijeko kao osnovna sirovina čija kvaliteta je dosad potvrđena brojnim domaćim i svjetskim priznanjima. Sve to ne bismo mogli ostvariti bez naših vrijednih proizvođača i mogućnosti plasmana mlijeka i mliječnih proizvoda na inozemna tržišta, prije svega tržište EU na koje izvozimo od sredine 2015. godine. U ovoj godini uslijed poskupljenja inputa u proizvodnji povećane su poticajne mjere kako bi olakšali proizvođačima mlijeka koja je jedna od onih proizvodnji u kojoj možemo biti neovisni od uvoza", izjavio je ministar Dedić.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredna proizvodnja Mljekara Mlijeko Sir Šemsudin Dedić Puđa Livno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete