Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarni dehidrator
  • 12.04.2018. 09:00

Dehidracija - sačuvajte voće, povrće i druge namirnice

Napravite solarni dehidrator i pomoću sunca osušite voće, povrće, gljive ili ljekovito bilje!

Foto: Pixabay / ilaria88
  • 693
  • 26
  • 0

Da biste sačuvali namirnice za upotrebu, čak i onda kada im prolazi rok, pomoći će vam izum, kojega možete primijeniti i u svom domu - solarni dehidrator. On će vam omogućiti otkloniti vlagu, prije nego se voće, povrće, gljive ili ljekovito bilje počnu raspadati. Da bi sušenje bilo efikasno, potrebna je temperatura od 30oC i vlažnost od 60%.

Kako napraviti dehidrator?

Dehidrator se pravi od drveta, a poklopac je potrebno zastakliti polikarbonatskom pločom. S donje strane poklopca stavlja se lakirani, crni lim, koji apsorbira toplinu, a hranu štiti od sunca. Ispod sušare postavlja se folija ili metal, koja će skupljati vlagu. Napravite i nosače za namirnice. Dimenzije dehidratora bi trebale biti oko 121 cm sa 60 cm.

Dehidrator
Ilustracija dehidratora (Foto: Modern Farmer)

Gdje postaviti dehidrator?

Dehidrator postavite na ravno, osunčano mjesto, koje po mogućnosti zadržava nešto topline i tijekom noći. Možete ga postaviti i na golu zemlju ili na kratko podšišanu travu. Što više sunca ima tijekom dana, tim bolje, tako da vodite računa da ne bude u sjeni. Da biste ostvarili maksimalnu dobit, zastakljeno lice dehidratora okrenite ka jugu. Zrake bi trebale padati pod pravim kutom na ploču, pa možete koristiti dodatne podupirače, kao što su blokovi ili cigle, kako bi to omogućili.

Priprema namirnica pred sušenje

Da biste dobili kvalitetan proizvod, važno je namirnicu dobro oprati, ukloniti sjemenke, oštećenja i sve ono što nećete jesti. Ne bi trebali da sušiti prezrele ili nedovoljno zrele voćke i povrće. Isjecite ih na tanke dijelove, jer što su tanji, brže će se osušiti.  Borovnice, smokve, trešnje i kajsije možete sušiti cijele. Ljekovito bilje skinite sa stabljike. Možete ih, prije sušenja, blanširati u vreloj vodi, jer ćete tako dobiti svjetliju boju i bolji okus. Pripremite proizvode rano ujutro, tako da se odmah mogu staviti u dehidrator, kako bi cijeli dan bile na suncu. Čak i u oblačnim danima, dehidrator će postati dovoljno vruć da bi bio efikasan, ali ga izbjegavajte koristiti u kišnim danima.

Proces sušenja

Rasporedite rezane namirnice po nosačima, tako da se nijedan od komada ne dodiruje. Stavite nosače u dehidrator, zatvorite poklopac i provjerite svakih nekoliko sati. U vrelom danu, biljke mogu biti suhe u roku od nekoliko sati. Tanko narezano voće često se osuši za pola dana, dok za povrće treba cijeli dan ili duže. Znat ćete da je voće suho, kada se lijepi za prste, ali nema tekućine kada ih pritisnete. Povrće se suši sve dok ne bude tvrdo, ali krhko na dodir.  U postocima, sušite voće na sadržaj od 20% vlage i povrća do 10% vlage. Izmjerite voće prije sušenja i kada tokom sušenja dođe do ovih brojki, spremno je.

Kada sve bude osušeno, spremite proizvod nakon 10 do 15 minuta u staklene ili vakuumske posude i stavite na tamno i hladno mjesto. Dehidrator detaljno operite. Voće možete konzumirati odmah, a povrće potopite u toplu vodu sat ili dva prije konzumiranja. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Dehidrator Sušenje voća Sušenje povrća Dehidracija Solarni dehidrator


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete