Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranje
  • 11.08.2022. 10:30

Dejanović raspalio po Usorcu: Umjesto za zaštitu, hoće novac za ono što bundžiji treba?

Odgovorno tvrdim da je iz svih oblaka na koje smo djelovali padala kiša, kaže Dejanović, dodavši da su druge tvrdnje obična tlapnja, neozbiljnosti i zlonamjerne gluposti

Foto: Protivgradna preventiva RS
  • 429
  • 56
  • 0

Direktor JP "Protivgradna preventiva RS", Tihomir Dejanović, reagirao je na izjavu predsjednika Udruženja mljekara RS, Vladimira Usorca, koji je u razgovoru za Agroklub rekao kako će na današnjem sastanku u Bijeljini tražiti da se ukine protivgradna zaštita u tom bh. entitetu. Podsjetimo, riječ je o skupu na kojem će bh. poljoprivrednici zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše. 

"Potpuna je neistina da se protivgradna zaštita ne provodi nigdje u Evropi, sem u Republici Srpskoj. Ova djelatnost se provodi na dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Austrije, Njemačke, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Rusije i Srbije. U svim programima protivgradne zaštite koji se provode koristi se isti meteorološki reagens srebro-jodid, koji se u oblake unosi putem protivgradnih raketa ili putem generatora sa zemlje ili aviona. Mađarska je čak najsvježiji primjer gdje je za razvoj protivgradne zaštite koristila sredstva Evropske unije", naveo je Dejanović.

Reagens koristila i američka vojska

Isti meteorološki reagens, kako dalje navodi, koristi se i u programima povećanja padavina, zbog svoje osobine da djeluje kao zametak kiše i na sebe vezuje vlagu iz oblaka. U oba programa praktično je isti princip rada, odnosno da se padavine izluče iz oblaka prije nego li se smrznu i postanu grad, da nad prostorom nad kojim se kreću oblaci padne više kiše. Dakle, kod obavljanja djelatnosti protivgradne zaštite korištenjem srebro-jodida nuspojava je više kiše.

"Nemoguće je govoriti o tome da ta vlaga jednostavno nestane iz atmosfere ili da na taj način nastaje suša. Srebrni-jodid je u Vijetnamu koristila američka vojska koja je njime tretirala oblake čime je nastajala vještačka kiša koja je raskvašavala zemljane puteve koje je koristila Sjevernovijetnamska vojska, te je na taj način otežavan transport", dodaje Dejanović.

Imamo odlične rezultate u suzbijanju grada, tvrdi Dejanović

On je naveo i primjer aktuelne suše u sjevernoj Italiji, gdje je presušila rijeka Po, istakavši kako u toj državi niko ne vrši protivgradnu zaštitu. Potom ističe i primjer Hrvatske gdje dvije godine ne funkcioniše protivgradna zaštita i koja je prošle 2021. godine imala katastrofalnu štetu od grada u Požeškoj kotlini, a ove godine u tri navrata katastrofalne štete od grada u Zagorju te istovremeno sušu.

"Mi u RS i BiH, jer branimo Brčko distrikt te dio opština iz Tuzlanskog kantona, imamo odlične rezultate u suzbijanju grada i ne može se govoriti o katastrofalnim štetama od ove elementarne nepogode. Istovremeno odgovorno tvrdim da je iz svih oblaka na koje smo djelovali padala kiša, jer da se ne radi o takvim oblacima koji su puni vlage i koji se kreću nad pregrijanim kopnom ne bi ni dolazilo do nevremena i samo bi nepotrebno trošili resurse, odnosno rakete i otopinu srebro-jodida za generatore.

Sve druge tvrdnje sem navedenog su obična tlapnja, neozbiljnosti i zlonamjerne gluposti zarad dnevne politike i sitnog ćara, uglavnom da se novac umjesto u resurse za zaštitu od grada uloži u ono što bundžiji treba, a to što će led odnijeti ljetinu i porazbijati krovove, automobile i drugu imovinu, to mu je manje ili nimalo bitno", zaključuje u svojoj reakciji direktor Protivgradne preventive RS.

Šta kažu susjedi?

No, ne treba zanemariti ni stav institucija iz nama najbliže članice EU, susjedne Hrvatske. Naime, tamošnji Državni hidrometeorološki zavod je u julu objavio da operativna odbrana od grada, osim što je neučinkovita, nije niti ekonomski isplativa, pogotovo ne na nivou finansiranja iz Državnog budžeta, a o čemu je pisao i Agroklub.com, naša stranica za hrvatsko tržište.

"Važno je naglasiti i da srebrov jodid koji se koristi u aktuelnoj odbrani od grada ima negativan utjecaj na okoliš što dodatno dovodi u pitanje opravdanost njenog provođenja", naveli su. 

Ipak, tamo u samo dvije sedmice prošlog mjeseca, 12.500 građana potpisalo peticiju kojom se traži povratak protivgradne odbrane, a nakon grada koji je u tri navrata pogodio područje Krapinsko-zagorske županije, ali i područja još pet županija.


Tagovi

Protivgradna zaštita Suša Tihomir Dejanović Vladimir Usorac Grad Usjevi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.