Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 19.08.2013.

Dijelimo li nevolje pravedno?

Poljoprivrednici po asfaltu oru

  • 1.108
  • 240
  • 0

Baranjske traktoriste blokirali su specijalci kod Osijeka, prosvjednici se čini se po malo okreću pravničkoj borbi na europskom sudu, oni radikalniji ustrajat će na blokadama, nekima su uzor francuski proizvođači jaja......

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol smiruje situaciju, upućuje na razgovor i ne prihvaća ucjene: "Zbog blokada trpi cijelo naše gospodarstvo", kaže ona.

Taj argument jednako drži vodu isto kao netko od poljoprivrednika kaže da će mu gospodarstvo otići u stečaj u ovim uvjetima. Trebao bi mu netko pomoći. Logično je onda pitati tko će pomoći tisućama Hrvata raznih zanimanja koji su egzistencijalno propali zbog istih tih gospodarskih uvjeta, čak pošteno i teško rade, a ne mogu prehraniti obitelj.

Ministar Tihomir Jakovina paušalno obećava boljitak iz europskih programa, kao da se poljoprivreda može restrukturirati preko noći, navodnjavanje i sl, pa će bit problem uređenje kanala i druge dubioze, opet državnih firmi, koje istovremeno dobivaju uredne činovničke plaće.

Dakle gospodarstvo trpi i zbog ministarstva koje "koči uzbrdo" umjesto da objavi eksplicite svoje uštede na birokraciji a ne na poticajima ili kvantitativno rezultate rada svojih silnih inspekcija čiji je nerad najočitiji u trgovinama hranom ono je dio neke linearne štednje zbog ugroženog proračuna. Koliko je primjerice otpušteno neefikasnih iz ministarstva zbog primanja novih navodno sposobnih za hrvanje s europskim paragrafima i td.

Isto je sa poljoprivrednicima, oni sami među sobom moraju "iskombajnirati" one koji se šlepaju kao socijala, voze skupe traktore bez pokrića ili su u politikantskim igrama sa zemljom i drugim. Ne može se zvati seljakom netko tko nema zemlje, a za ostalo se neracionalno zadužio, jer istovremeno već imamo klastere i udruge (varaždinski povrćari) koji udruženi radom i novcima zaokružuju suvremenu proizvodnju sa zajedničkim skladištenjem, sortiranjem, konfekcioniranjem i sl.

Dakle u nevoljama smo svi, a Lijepu Našu možemo spasiti poštenjem i radom, što se prije svega odnosi na državni aparat čiji zaposlenici nemaju ni pravu sliku realnog življenja u nas, a i na poljoprivrednike da se počnu ponašati gospodarski. Ili ako ne žele, mogu tražiti zaposlenje kao tisuće Hrvata, kod poslodavaca ili "poslodavaca" ili pak u inozemstvu kuda su nam već mnogobrojna školovana djeca otišla.


Tagovi

Snježana Španjol Birokracija Prosvjedi Tihomir Jakovina


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]