Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Indeks zadovoljstva
  • 27.11.2019. 10:00
  • Hannover, Njemačka

Dileri Fendta najviše, a New Hollanda najmanje zadovoljni

Ove godine, Fendtovi trgovci u 10 europskih zemalja najzadovoljniji su ukupnom ocjenom učinka svog branda, a ona iznosi 14,4. U prošlogodišnjem DSI istraživanju, Fendt i Kubota vodili su s prosječnom ocjenom 14,5.

Foto: Climmar
  • 675
  • 59
  • 0

Na nedavno održanom sajmu Agritechnica, u njemačkom Hannoveru, predstavljeni su rezultati istraživanja koje provodi CLIMMAR, Međunarodna mreža distributera poljoprivrednih strojeva i opreme. Rezultat ovogodišnjeg istraživanja je pokazalo kako raste indeks zadovoljstva prodavača traktora. 

Erik Hogervorst, predsjednik međunarodne mreže distributera poljoprivrednih strojeva i opreme CLIMMAR, na nedavno održanom sajmu Agritechnica predstavio je rezultate indeksa zadovoljstva prodavača, Dealer Satisfaction Index (DSI) za 2019. godinu. 

Anketu ispunilo 1.077 dilera 

U ovom 9. izdanju DSI-ja sudjelovalo je deset zemalja: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Mađarska, Italija, Nizozemska i Poljska.

Ove je godine anketu ispunilo 1.077 dilera, što je povećanje od 35% u odnosu na godinu ranije kada ih je u istraživanju sudjelovalo 797. Hogervorst ističe kako su na povećanje broja sudionika utjecala dva faktora. Ovogodišnje je istraživanje poslano u travnju umjesto u lipnju, a kao drugo, u puno većem obimu su se uključili trgovci SDF grupe (Same i Deutz-Fahr trgovci). 

U rezultatima su navedeni svi dobavljači / brendovi traktora koji se ocjenjuju u najmanje četiri zemlje. Godišnja DSI anketa mjeri kvalitetu odnosa između dobavljača traktora i njihovih dilera na 14 faktora: imidž branda i utjecaj; marketing traktora; marketing rezervnih dijelova; postprodajna usluga i jamstvo; računalne usluge; materijal za podršku i oglašavanje proizvoda; administracija i uvjeti plaćanja; trening; uprava; odnosi s trgovcem proizvođača; doprinos profitabilnosti; poboljšanje; ponude za financiranje; zaštita od krađe.

Prosječno zadovoljstvo poraslo za 0,4 boda

Ukupni prosjek svih kombiniranih faktora, porastao je za 0,4 boda na 13,1 bod (2018: 12,7 bodova, 2017: 12,6 bodova, 2016: 12,6 bodova, 2015: 12,4 bodova). To znači da su europski trgovci, u prosjeku, malo zadovoljniji radom svojih dobavljača traktora i da je zadnjih godina primjetan trend rasta.

Smanjene performanse brendova

"Koliko CLIMMAR cijeni i vrednuje porast ukupnog prosjeka branda s 0,4 boda, pri čemu su John Deere, Same, Deutz-Fahr, Claas i Massey Ferguson pokazali povećano zadovoljstvo u usporedbi s rezultatima DSI-ja za 2018., žao nam je i zbog toga što su dileri traktora Fendt, Kubota, Valtra i New Holland manje zadovoljni nego lani", piše u svome izvješću CLIMMAR. Istraživanje je pokazalo kako Case IH ostaje na istoj razini u usporedbi sa 2018. godinom. 

Naime, ove godine, Fendtovi trgovci u 10 europskih zemalja najzadovoljniji su ukupnom ocjenom učinka svog branda, a ona iznosi 14,4. U prošlogodišnjem DSI istraživanju, Fendt i Kubota vodili su s prosječnom ocjenom 14,5.

Najznačajnije promjene

U usporedbi s prosjekom prošle godine, možemo zaključiti da je došlo do značajnog pozitivnog razvoja:

  •     0,5 bodova: na marketingu rezervnih dijelova, na postprodajnoj usluzi i jamstvima, administraciji i uvjetima plaćanja te na obuci i upravljanju
  •     0,9 bodova: na spremnosti dobavljača da poboljša slabe točke
  •     1,0 bod: za stavljanje traktora na tržište i zaštitu od krađe

"S druge strane, imidž branda i utjecaj (+0,2) te doprinos profitabilnosti (+0,1) pokazuju najslabiji napredak i to se može smatrati nezadovoljavajućim razvojem. Unatoč tome, svih 14 evaluiranih aspekata pokazuju pozitivne pomake i trendove", pojašnjavaju u CLIMMAR-u te zaključuju kako su zadovoljni zbog općih poboljšanja, ali također ohrabruju i potiču dobavljače traktora da poboljšaju svoje performanse. 

"Želimo nastaviti postojeći dijalog sa dobavljačima traktora kako bismo težili daljnjem povećanju zadovoljstva prodavača u 2020. godini."


Tagovi

Indeks zadovoljstva Dileri traktorima Trgovci Agritechnica Erik Hogervorst Climmar Distributeri Fendt New Holland


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije