Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varali stočare
  • 27.09.2019. 11:55
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Diljem Hrvatske varali stočare, trojka osuđena na bezuvjetne kazne zatvora

Prema najnovijoj, nepravomoćnoj presudi prevaranti moraju oštećenim stočarima vratiti 90 tisuća kuna te odslužiti kazne zatvora, no glavni je akter u Bosni i Hercegovini i nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Foto: Pixabay/Leuchtturm81 (ilustracija)
  • 2.346
  • 183
  • 0

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici, Ljuban Baketarić, Ranko Ramčić i Cvijeta Ferhatović, koji su godinama diljem Hrvatske varali stočare, napokon bi trebali završiti u zatvoru. Sutkinja Dijana Jagar - Grloci, osudila je tzv. mozga skupine, Ljubana Baketarića (47) na dvije godine bezuvjetnog zatvora, a njegove pomagače Ranka Ramčića (50) i Cvijetu Ferhatović (33), svakoga na po osam mjeseci. Također, oštećenima moraju namiriti štetu od 90 tisuća kuna, uvećanu za zatezne kamate.

Prigorski stočari nisu jedine žrtve ove skupine

Spomenuti akteri su još 2011. godine od sedmero poljoprivrednika s područja Sv. Ivana Zeline u Zagrebačkoj i Križevaca u Koprivničko – križevačkoj županiji "kupili“ bikove i krave, dali vlasnicima kaparu te kamionima odvezli životinje. Preostali dio novca seljacima nisu nikada isplatili te ih tako oštetili za 90 tisuća kuna.

Neki od prevarenih stočara kazali su tijekom suđenja kako su Ramčić i Ferhatovićeva, koja se seljacima predstavljala kao Marijana, dolazili u sela u dobrim automobilima i lijepo odjeveni te ostavljali dojam ozbiljnih poslovnih ljudi. Stoku su kupovali za potrebu Baketarićeve tvrtke "Euro biser“ d.o.o. 

Ljuban Baketarić tijekom suđenja se branio kako je planirao dignuti kredit te seljacima dati novac, budući da mu je onaj koji je prvotno bio namijenjen za to, netko ukrao, ali sutkinja nije povjerovala u tu priču. No, veliko je pitanje hoće li ipak završiti u zatvoru, budući da se nalazi u Bosni i Hercegovini te se nije pojavio niti na izricanje presude. Drugim riječima, hrvatskom pravosuđu je nedostupan.

Iza njih su već deseci presuda zbog raznih kaznenih dijela

Ove prevare, zapravo su bile početak kriminalnog puta ovo troje aktera. Ljuban Baketarić je tako već 11 puta pravomoćno osuđen zbog prevara, teških krađa, prijetnje i krivotvorenja, Ranko Ramčić zbog gotovo istih nedjela čak 14 puta, dok Cvijeta Ferhatović, nezaposlena majka petero djece, do sada ima iza sebe šest pravomoćnih presuda zbog teških krađa od kojih su pet donijeli sudovi u drugim državama. Tako je, primjerice, temeljem jedne od njih, protjerana iz Češke. 

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, uložilo je žalbu na spomenutu presudu, tražeći za sve okrivljene duže zatvorske kazne.


Tagovi

Ljuban Baketarić Ranko Ramčić Cvijeta Ferhatović Euro biser Stoka Prevara


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!