Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 06.09.2014. 12:35

Direktne subvencije nikada nisu najbolje rješenje!

"Umjesto da povećamo otpad, ponudimo građanima EU zdravu hranu iz Hrvatske!"

Foto: depositphotos.com
  • 563
  • 54
  • 0

Pogoršanje odnosa s Rusijom te uvođenje ekonomskih sankcija, snažno je pogodilo poljoprivredni sektor u cijeloj Europskoj uniji. Iako je Komisija odlučila ublažiti učinke sankcija, zbog ograničenih sredstava, financijska pomoć alocirana je prehrambenim proizvodima koji su najviše pogođeni sankcijama. Jasno je kako se radi o praktičnom rješenju, međutim, i dalje nepravednom prema proizvođačima. Toga su svjesni i europarlamentarci, a od kojih se posebno ističu Davor Škrlec i Marijana Petir.

Europarlamentarac Davor Škrlec (ORaH) postavio je stoga prioritetno pitanje Europskoj komisiji, osvrnuvši se na trenutnu lošu situaciju u kojoj se nalaze brojni hrvatski poljoprivrednici. Škrlec smatra kako prehrambeni proizvodi koji se zbog sankcija ne mogu izvoziti na rusko tržište, moraju pronaći mjesto na europskom tržištu, u prvom redu misleći na neretvanske mandarine.

Mandarine izuzete iz subvencioniranih proizvoda

Poseban problem za Hrvatsku predstavlja izuzimanje mandarina iz subvencioniranih proizvoda. Predviđeno je kako će se u 2014. godini 40 % proizvodnje mandarina u dolini Neretve izvesti na rusko tržište. Više od 2.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava direktno je pogođeno sankcijama, odnosno gotovo 20.000 ljudi koji su egzistencijalno vezani za ovu proizvodnju.

"Direktne subvencije nikada nisu najbolje rješenje, posebno ako nisu pravedno raspodijeljene. U izvanrednim situacijama tržište se pokazuje kao loš upravljač", smatra Škrlec.

Direktne subvencije nikada nisu najbolje rješenje

"Kroz direktne subvencije, najviše koristi imat će dobavljači izvan Europske unije, jer na taj način dobivaju jeftinije proizvode subvencionirane europskim novcem. Dakle, novac Europske unije odlazio bi izvan granica EU. Kako bi se novac zadržao unutar EU, potrebno je stvoriti potražnju na europskom tržištu poticanjem otkupa svježih proizvoda i njihove prerade unutar Unije u cijeli niz proizvoda", kaže Škrlec.

Indirektno poticanje tržišta

U svom pitanju Komisiji, Škrleca zanima planiraju li se kreirati instrumenti za indirektno poticanje tržišta kako bi se stvorila potražnja na europskom tržištu za prehrambene proizvode namijenjene ruskom tržištu. S obzirom na to da je riječ o svježim proizvodima, očekuje od Komisije da predloži i razvije trenutne mjere kako bi se omogućio otkup svježih mandarina na unutarnjem tržištu Europske unije ili otkup za preradu svježih mandarina u polutrajne ili trajne proizvode. Bilo koje druge dugoročne mjere su hvalevrijedne, ali prekasne za ovogodišnju berbu.

Zaključno svemu, Škrlec smatra kako je nepromišljena gospodarska politika koju Hrvatska vodi već godinama, glavni krivac za propadanje prerađivačke prehrambene industrije, pogotovo malih proizvođača, propadanje proizvođača opreme za prerađivačku industriju gdje smo oduvijek bili regionalni lider u tom sektoru i izvozili po cijelom svijetu.

"Naša Vlada nas je bez ikakve vizije za gospodarski razvoj dovela u situaciju ne da molimo, nego da prosimo kako bi nam drugi osigurali puko preživljavanje, umjesto da to iskoristimo kao priliku za održivi razvoj", poručuje europarlamentarac.

Europska komisija prihvatila prijedloge zastupnice Marijane Petir

Situacija nije dobra ni za mljekare. Stoga je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila zamolbu predsjedniku Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Czeslawu Siekiereskom da se zauzme kod Europske komisije kako bi se osigurala pomoć i za proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda te mandarina, koji su u Hrvatskoj pogođeni odlukom Rusije o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU. Petir je istaknula kako podržava mjere ublažavanja štete koje je donijela Europska komisija za pomoć proizvođačima kvarljivog voća i povrća te je zatražila da se one prošire i na proizvođače mandarina te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Predstavnik Europske komisije u svojem je odgovoru na postavljene upite gđe Petir rekao da se do sada donesene mjere odnose na voće i povrće kojem je sezona berbe i stavljanja na tržište u razdoblju od kolovoza do studenoga. Nakon toga, donosit će se nove odluke koje mogu obuhvatiti i agrume, uključujući mandarine, ukoliko Rusija do tada ne povuče svoju zabranu. Komisija također postupa po zahtjevu zastupnice Marijane Petir i pronalazi rješenja kako bi se uklonile prepreke dodjele potpora Hrvatskoj za obroke mlijeka, voća i povrća za djecu u školama.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Mlijeko Ruske sankcije Mandarine Subvencije OPG Rusija Neretva Davor Škrlec ORaH Dobavljači Prerađivačka industrija Otkup Prehrambena industrija Tržište Održivi razvoj Marijana Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]