Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće EU
  • 05.01.2023. 15:00

Dizel gorivo, gnojivo, stočna hrana i struja u fokusu švedskog predsjedanja u Agrifish-u

Od 1. siječnja Švedska predsjedava Vijećem Europske unije. Poljoprivreda i ribarstvo su na vrhu dnevnog reda

Foto: Depositphotos/SebW
  • 344
  • 52
  • 0

Od 1. siječnja 2023. godine Švedska je preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije tijekom najteže sigurnosne krize od Drugog svjetskog rata. Izazovi s kojima se suočava EU mogli bi biti veći nego ikada prije što zahtijeva odlučnost, naveo je u svom pozdravnom govoru švedski premijer Ulf Kristersson.

Predsjedanje ove zemlje bit će opterećeno ratom u Ukrajini, valom izbjeglica, rastućim cijenama energenata, inflacijom koja pogađa stanovništvo i gospodarstvo.

Nedostatak gnojiva visoko na listi prioriteta

Na vrhu dnevnog reda ostat će proizvodnja i pitanja prehrambene sigurnosti. Aktivno će se promovirati rad EU na postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, paralelno s povećanjem konkurentnosti, zapošljavanja, proizvodnje hrane, zdravlja i blagostanja. Doprinos zelene i plave industrije postizanju klimatskih ciljeva i njihovom prilagođavanju klimi su važni u ovom kontekstu, ističe se. 

Prioriteti švedskog predsjedanja u Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo ostaje praćenje situacije na tržištu i kretanje cijena poljoprivrednih inputa. To se prvenstveno odnosi na dizel gorivo, gnojivo, električnu energiju i stočnu hranu.

Nedostatak gnojiva predstavlja problem za buduće sjetvene sezone. Predsjedništvo namjerava pratiti sve prijedloge i inicijative osmišljene za jačanje europske proizvodnje hrane, a veliki značaj će se dati aktivnostima na ulozi i potencijalu bioekonomije. Bit će unaprijeđeni i pregovori o prijedlogu Mreže podataka o održivosti farmi.

Ponovo će se tematizirati pregovori o reviziji Uredbe o informacijama potrošača o hrani i odredbama o njezinu označavanju. Ističe se da su ovi prijedlozi važan dio strategije Od polja do stola i igraju važnu ulogu u pomaganju potrošačima i proizvođačima da naprave svjestan i održiv izbor hrane. Također, unaprijedit će se pregovori o Uredbi o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja.

Šumarstvo i ribarstvo

Predsjedništvo će pokrenuti raspravu o prijedlogu revizije zakona o sjemenu i biljnom i šumskom reproduktivnom materijalu, zatim zakonskom prijedlogu o monitoringu šuma i strateškim planovima. Pratit će provođenje Šumarske strategije EU i osigurati da se poštuje ravnoteža između tri dimenzije održivosti - gospodarske, socijalne i okolišne.

Kada je u pitanju ribarstvo, pored sudjelovanja u nizu međunarodnih pregovora u okviru UN/FAO, sporazuma o partnerstvu u održivom ribarstvu i regionalnih organizacija za upravljanje ovim sektorom, Predsjedništvo će pokrenuti raspravu o reviziji Zajedničke ribarske politike (ZRP), uključujući zajedničku organizaciju tržišta. 


Tagovi

Švedska Prioriteti Vijeće EU Predsjedanje Agrifish


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije