Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori u HPK
  • 06.08.2021. 15:45

Do kraja godine izbori u HPK, ali tko će moći glasati za novo vodstvo?

Izbori prije četiri godine održani su na način da je vodstvo biralo tek nekoliko stotina članova. Danas je na popisu obveznih članova oko 30.000 OPG-ova, ali službeni Upisnik iz APPRRR-a još nisu dobili.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
  • 288
  • 299
  • 0

Do kraja ove godine provest će se izbori u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Aktualnom predsjedniku Mladenu Jakopoviću istječe četverogodišnji mandat, a javljaju se sve glasnija (i javna) nezadovoljstva protiv trenutnog vodstva. 

Tako je nedavno za HRT, član predsjedništva Antun Vrakić istaknuo da je "Komora institucija koja bi trebala zastupati i braniti interese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i malih poduzetnika, no to baš i nije u funkciji. Razlog je među ostalim što naš sadašnji predsjednik ima puno obveza i malo se bavi komorom. Nije to dobra situacija."

"Vrakić je djelomično u pravu. Imam puno obaveza i izuzetno je puno poslova s kojima se bavim, ali itekako radim u Komori. Hrvatska poljoprivreda nije samo kako neki misle - poljoprivredno zemljište. Imamo 18 sektora i svaki ima svojih problema koje treba riješiti", kaže nam prvi čovjek HPK Mladen Jakopović. 

Jakopović: Hrvatska poljoprivreda nije samo zemljište 

Dodaje da je tu i puno posla na međunarodnoj razini, ali i onoga što nije vidljivo. Brojni su problemi u ovom sektoru koji se rješavaju jer neki poslovi moraju biti usklađeni i s drugim ministarstvima pa je primjerice ispalo da OPG-ovi ne mogu imati web shop zato jer nisu uneseni u zakon iz 2019. kojega je donijelo Ministarstvo gospodarstva. Puno je pitanja i oko Carine i Ministarstva financija. Poljoprivrednici, navodi, ne mogu natočiti plavi dizel u agregat koji navodnjava polja jer takvo što nije striktno uneseno u zakon. 

"Zemljište je važno i osnovni resurs, ali ponavljam, hrvatska poljoprivreda nije samo zemljište", naglašava čelnik Komore.

Kada su u pitanju sami izbori, s pripremama će početi u rujnu, no problem koji vuku od 2019. još nije riješen. Popis članova odnosno upisanih u Upisnik OPG-a nisu dobili od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) jer on do danas nije proveden do kraja. 

"Dobili smo izvadak usklađenih OPG-ova. Točno je takav naziv, a zakon jasno kaže da mora biti Upisnik", pojašnjava nam Jakopović. Naime, donošenjem Zakona o HPK iz 2019., svaki OPG čiji je SO iznad 3.000 eura postaje obveznim članom te je trenutno u Upisnik upisano njih oko 30.000 koji plaćanjem članarine od šest kuna mjesečno odnosno 72 kune godišnje, dobivaju pravo glasa, ali i mogućnost kandidature. 

"Pravno je upitno, ako ne dobijemo potreban popis iz APPRRR mogu li oni glasati ili će to moći samo dobrovoljni članovi", upozorava navodeći da su u nekoliko navrata tražili potrebno od Agencije. Ipak, izbori će definitivno biti ove godine, napominje pritom, a oni dati sve da se omogući glasanje svim članovima. 

Na upit planira li se opet kandidirati, uzvraća da će vidjeti. "Još je rano, izuzetno je puno posla", kaže i naglašava da je bitno da HPK bude stabilna, sugovornik i aktivni sudionik u hrvatskoj poljoprivredi. Nekad se argumentima pofajtati s Ministarstvom poljoprivrede, a nekad ih i podržati. 

Upisnik OPG-a prijeko potreban dokument 

Kada su u pitanju nezadovoljstva, javna i to od člana predsjedništva, Jakopovićev prethodnik, ali i aktualni član predsjedništva Mato Brlošić, uzvraća: "To je Vrakićeva izjava i ne želim komentirati".

Istina je, dodaje, da su protekli izbori održani na način da je Komora brojala svega 300-400 članova, tada dobrovoljnih. 

"Dakle, imamo 30.000 OPG-ova kojima je vodstvo izabralo nekoliko stotina članova. Sad to mogu promijeniti", napominje navodeći također problem s nedostavljenim Upisnikom. 

U njemu je, ponavlja, trenutno 40 do 50 posto potencijalnih članova koji bi ujedno trebali moći birati vodstvo ili biti birani jer se svaki član može kandidirati. 

Objašnjava nam da članom, na dobrovoljnoj bazi, mogu postati svi drugi koji ne spadaju pod zakonom određene obvezne, poput primjerice SOPG-a. Pristupanjem i plaćanjem članarine imaju jednaka prava i obveze kao i drugi. 

Mandat trenutačnom vodstvu istječe u prosincu, a točan datum izbora zasad nije poznat. Ovisi, dakle, ponajviše o dobivanju popisa upisanih u Upisnik OPG-a.


Tagovi

HPK Izbori Mladen Jakopović Mato Brlošić Antun Vrakić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]