Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • poticaji
  • 19.06.2021. 16:15

Do kraja godine novi zakonski okvir za poticaje u poljoprivredi na području KS

Stručna komisija ima obavezu da nakon detaljne i stručne analize teksta pomenutog zakona, predloži neophodne izmjene ili dopune tog dokumenta.

Foto: Depositphotos/PhotoA
  • 144
  • 159
  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo, Adnan Delić, potpisao je u toku jučerašnjeg dana Rješenje o imenovanju Stručne  komisije za analizu i izradu teksta izmjena i dopuna, a možda i izradu novog teksta Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi na području ovog kantona. Navedene aktivnosti provedene su u cilju unapređenja procedura vezanih za dodjeljivanje novčanih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade Kantona Sarajevo (KS). 

Prema riječima ministra, u skladu s ovim rješenjem, Stručna komisija ima obavezu da nakon detaljne i stručne analize teksta pomenutog zakona, predloži neophodne izmjene ili dopune tog dokumenta. "Ili ukoliko je to potrebno, predloži čak i izradu novg teksta Zakona o finansijskim poticajima u agrarnom sektoru, na području KS", istakao je Delić.

Za 4 mjeseca novi nacrt zakona ?

Shodnom Rješenju, Stručna komisija dužna je da u predstojećem periodu od četiri mjeseca pripremi nacrt zakona, zatim da provede Javnu raspravu o tom nacrtu, te dva mjeseca po završetku javne rasprave pripremi prijedlog pomenutog zakona, ali i izvještaj o radu Komisije koji bi se dostavio ministru. 

Za poljoprivredu izdvojeno više od pola miliona KM, najviše poticaja mljekarima

Podsjetimo, nedavno je i u Unsko Sanskom kantonu, tačnije u gradskoj upravi u Cazinu za poticaje opredjeljeno 550 hiljada KM, u cilju podrške tamošnjih poljoprivrednih proizvođača. 

Iz gradske Službe za poljoprivredu navedeno je da će se najveći dio poticaja, u visini od 187 hiljada KM, isplatiti proizvođačima mlijeka. 

"U programu su predviđene i subvencije za plastenički uzgoj, ali i proizvodnju povrća na otvorenom. Također, za subvencije u pčelarstvu planirano je 58 hiljada KM, a novčana sredstva su predviđena i za voćare, kao i za ostale vidove animalne i biljne proizvodnje", naveo je Zuhad Porčić, šef Službe. 

Grad Cazin je lokalna samouprava koja ima najveći broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji Bosne i Hercegovine. U prošloj, 2020. godini, tamošnji uzgajivači proizveli su zavidnih 15 miliona litara mlijeka i nalaze se na prvom mjestu u FBiH po ostvarenoj proizvodnji. 


Tagovi

Zakon o podsticajima Ministarstvo privrede Adnan Delić Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivredni sektor Zakonski okvir


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]