Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 16.08.2022. 13:20

Do kraja mjeseca većina županija proglasit će prirodnu nepogodu od suše

Ratarski usjevi, povrtnjaci, voćnjaci, vinogradi - nema grane koju nije zahvatila nepogoda koja će obilježiti ovu godinu, a koja za sobom povlači niz drugih negativnih posljedica koje ćemo tek osjetiti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.819
  • 389
  • 1

I dok je Virovitičko-podravska već proglasila prirodnu nepogodu - suša, za očekivati je da će njihov primjer do konca ovoga mjeseca pratiti i većina županija. 

Istaknuo je to i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, komentirajući za RTL da su dva i pol sušna mjeseca nanijela znatne štete. 

"Kukuruz od 50 do 60 posto, soja 30 do 50 posto, suncokret najmanje, ali ipak 25 posto. Mandarine, jabuke i masline također 30 do 50 posto. I povrće, bez obzira na navodnjavanje, također tridesetak do 40 posto manji prinosi", nizao je brojke. 

Ekstremna suša, kako nam je nedavno rekao Mato Brlošić iz HPK, dovela je do toga da će Hrvatska koja inače proizvede i do tri milijuna tona kukuruza, ove, pretpostavlja se, imati tek milijun. Onoliko koliko su domaće potrebe. 

Sve manje jabuka, ne samo zbog suše 

Prepolovljena je i proizvodnja silaže što u konačnici znači višu cijenu stočne hrane i posljedično - mesa. 

Suša nam je obrala i voćnjake. Prema riječima predsjednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimira Markote, samo jabuke će ove godine biti 12 posto manje. Ovogodišnji domaći urod kraljice voća procjenjuje se na oko 57 tisuća tona, a posljedica je smanjenih površina pod ovom voćkom i elementarnih nepogoda, ponajprije suše. 

Zbog manjka oborina, u Istri je već duže vrijeme na snazi redukcija vode. Ugrožena je proizvodnja ne samo voća i povrća već i vinograda. Slično je i u Dalmaciji koja se također nosi s visokim temperaturama i nedostatkom kiše. 

Nije dobro ni povrćarima jer drugu godinu zaredom imamo prepolovljen urod u našem najvećem području koje se bavi uzgojem krumpira, Međimurju. 

Općenito, lako je moguće da će štete koje su nam prirodne nepogode nanijele lani, a koje su prema izračunu na dan 22. srpnja 2021. bile 509 milijuna kuna, ove godine biti višestruko veće. S tim da za razliku od lani ove nismo bilježili veće štete od mraza i poplava. 

Tuča i požari

Izuzmemo li sušu kao najvećeg čimbenika koji je ove godine naštetio poljoprivredi, samo je (jedna) tuča u varaždinskom kraju izazvala štetu od 58 milijuna kuna. I to proizvođačima cvijeća. Olujno nevrijeme s tučom poharalo je ponajviše sjever Hrvatske, poglavito Krapinsko-zagorsku županiju, a stradali su povrtnjaci, voćnjaci, vinogradi.. 

Jasno je i da 20 milijuna kuna za štete od prirodnih nepogoda, što je uobičajen iznos koji se osigurava, nikako neće biti dostatne. I primijetit ćete, nismo naveli požare koji haraju diljem zemlje. Uz borovu šumu koja rapidno nestaje, bilježimo i niz požara u voćnjacima, mahom zbog tuđe nepažnje. Gorjeli su, podsjetimo i deseci hektara ječma i pšenice.. 


Tagovi

Prirodna nepogoda Suša Štete Tugomir Majdak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?