Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Satelitske tehnologije
  • 16.02.2023. 15:00

Do potpora u poljoprivredi pomoću satelitske tehnologije

Podaci iz Sentinel skupine satelitskih misija će omogućiti lakšu provjeru korištenih površina. Poljoprivrednici su skeptični.

Foto: Flickr/Sentinel Hub
  • 3.661
  • 236
  • 0

Austrija će koristiti satelitsku tehnologiju kako bi detaljno provjerila ispunjavaju li poljoprivredna gospodarstva uvjete za primanje milijardi eura potpora, navodi Euractiv.

Ovaj je projekt financiran kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, a olakšat će praćenje brojnih mjera potpora u okviru ZPP-a korištenjem zapisa nastalih iz satelita, objasnio je Bernhard Eder iz AgrarMarkt Austria, tamošnje agencije za plaćanja u poljoprivredi. 

Ukupno je dodijeljeno 1,5 milijardi eura za mjere u Austriji u novom razdoblju 2023.-2027.

Provjera do zadnje parcele

Veliki dio sredstava se odnosi na izravna plaćanja koja se izdvajaju po hektaru obrađenog zemljišta.

Nadležne službe moraju točno znati kako svako pojedinačno gospodarstvo koristi svoje zemljište, sve do pojedinačne parcele. Zbog toga je neophodna provjera ispunjava li ono zaista uvjete za dobivanje potpora. 

Koji su internetski servisi najbolji za korištenje satelitskih fotografija u poljoprivredi?

Ovaj program omogućava da se pregled obavi pomoću podataka iz Sentinel skupine satelitskih misija koju je pokrenula Europska svemirska agencija ESA, te pokazuje jesu li ispunjeni kriteriji za dobivanje sredstava. Prepoznaje različite usjeve s visokim stupnjem točnosti, otkriva pokošene travnjake, objekte ili pak drveće i raslinje na obradivom zemljištu.

Skeptični poljoprivrednici

Za sada je, navodi se, ipak neophodna dodatna provjera, jer program ne funkcionira uvijek na najbolji način. Neke sektore i dalje označava kao nejasno prepoznatljive što se nastoji minimizirati, uključiti inspekciju i poljoprivrednike da reagiraju.

Ovo bi mogao biti model i za druge države. Međutim, poljoprivredni proizvođači su skeptični. Izrazili su zabrinutost, jer bi, tvrde, zbog digitalnih vještina lako mogli biti izostavljeni iz sustava potpora.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Austrija Poljoprivrednici Satelitska tehnologija Potpora Dodjela potpora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.