Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 09.08.2020. 08:00

Do sada za IPARD investicije žena na selu isplaćeno 165,5 miliona dinara

Do sada su žene, na pet objavljenih poziva za meru jedan, podnele 279 zahteva, a najveće interesovanje iskazale su za kupovinu novih traktora. Pored toga, investirale su i u linije za sortiranje i kalibriranje voća, opremu za hladnjače, kao i u izgradnju farmi ovaca.

Foto: Bigstock/l i g h t p o e t
  • 201
  • 9
  • 0

Više od petine žena zaposlenih u poljoprivredi Srbije radi kao 'ispomoć' na poljoprivrednom gazdinstvu. Samo u 15 odsto slučajeva žene se javljaju u ulozi upravnika. Više od polovine njih starije su od 65 godina, navodi se u nedavno objavljenom informatoru "IPARD na dlanu", a prenosi Politika.

Podršku u jačanju položaja žena u poljoprivredi pruža evropski pretpristupni fond IPARD.

Veliko interesovanje za kupovinu traktora

Do sada su žene, na pet objavljenih poziva za meru jedan, podnele 279 zahteva, a najveće interesovanje iskazale su za kupovinu novih traktora. Pored toga, investirale su i u linije za sortiranje i kalibriranje voća, opremu za hladnjače, kao i u izgradnju farmi ovaca. Odobreno im je više od 393 miliona dinara za realizaciju investicija, a isplaćeno 165,5 miliona dinara.

Kao jedan od pozitivnih primera, koji ističe Uprava za agrarna plaćanja je i Marina Vulović (39) iz Čente nakon završenog poljoprivrednog fakulteta, smer za zaštitu bilja, krenula je u kupovinu obradivog zemljišta i bavljenje ratarskom proivodnjom. Postepeno je uvećavala svoje površine i sada se isključivo bavi agrarom. IPARD podrška za kupovinu traktora joj je pomogla da proizvodnju podigne na viši nivo i ostavi sebi prostora za bavljenje, kako ona kaže, svojom primarnom strukom.

Vlasništvo na nepokretnosti preduslov i za sopstveni posao

Kako smo ranije pisali, prema istraživanjima NALED-a, tek svaka šesta žena u ruralnim krajevima upisana je u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta žena vlasnica ili suvlasnica nekretnine.

Tek svaka šesta žena na selu - vlasnica nekretnine

"Vlasništvo na nepokretnosti je za njih važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao", rekla je Jasmina Radovanović, kordinatorka Saveza za imovinu i urbanizam i savetnica za regulatornu reformu u NALED-u.


Tagovi

Žene na selu Marina Vulović Žene poljoprivrednice IPARD fond Investicije Nabavka traktora Vlasnica nekretnine Jasmina Radovanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]