Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenici u školama
  • 10.05.2019. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Dobili plastenike: Đaci oduševljeni uzgojem povrća i cvijeća

Dobra stara izreka glasi: 'Ko sad biljke, vjeruje u sutra'. Njom su se izgleda vodili inicijatori projekta "Tri vrta za tri škole" kada su odlučili da obezbijede plastenike za tri seoske prijedorske škole.

Foto: Gordana Vila
  • 127
  • 62
  • 1

Prijedorske seoske škole dobile su plastenike u kojima su đaci u okviru vannastavnih aktivnosti, angažovani na uzgoju povrća i cvijeća. Možda bi se to nekome, na prvu, učinilo nedovoljno atraktivnim za osnovce, međutim, iskustvo je pokazalo upravo suprotno. Djeca su oduševljena, svakodnevno s radošću odlaze u plastenike i izgleda da je bilo potrebno samo ih motivisati.

Tri vrta za tri škole

Dobra stara izreka glasi: 'Ko sad biljke, vjeruje u sutra'. Njom su se izgleda vodili inicijatori projekta "Tri vrta za tri škole" kada su odlučili da obezbijede plastenike za tri seoske prijedorske škole. Naime, Udruženje "Program Prijedor", u cilju podrške lokalnom ekonomskom razvoju doniralo je plastenike sa opremom i sadnim materijalom Osnovnim školama "Ćirilo i Meotodije" iz Trnopolja i "Mladen Stojanović" iz Ljubije kod Prijedora, a prijedorskoj gradskoj Osnovnoj školi "Branko Ćopić" sjemena povrća i cvijeća za rasad.

I onda se krenulo s aktivnostima. Učenici su, uz podršku nastavnika, proizveli sadni materijal i montirali plastenike. Zasadili su paradajz, paprike, salatu, krastavce, kupus, peršun i cvijeće.

Imajući u vidu da su plastenike dobile škole u ruralnom području, učenici su već imali dosta iskustva stečenog u svojim domaćinstvima. Pomogli su i njihovi roditelji, tako da su plastenici svakodnevno puni djece, koja će stečena znanja, primijeniti u svom domaćinstvu.

Maja Bjeljac, direktorka Osnovne škole "Ćirilo i Metodije"

"I kod kuće imam baštu, pa mi ovo nije nepoznato. Uzgajamo paradajz, paprike, krastavce i još mnogo toga. Dosta znam o uzgoju, pa sam mnogo mogla pokazati i drugarima iz škole, jer imam iskustva. Mnogo me zanima poljoprivreda i voljela bih da se njom bavim i u budućnosti", priča Erna Barjaktarević, jedna od vrijednih učenica Osnovne škole "Ćirilo i Metodije" u Trnopolju..

Slično misle i njeni drugari. Kažu, posebno ih raduje što i ovdje mogu da se druže i ponešto nauče. Očekuju da će uskoro, na odmorima moći za užinu nabrati svježe povrće. Uživaju u ovim korisnim vannastavnim aktivnostima i planiraju da prodajom povrća i cvijeća zarade za izlete i slične aktivnosti. Vjeruju da će kupci njihovih proizvoda većinom  biti nastavnici, roditelji učenika i mještani Trnopolja.

Promocija zdrave ishrane među đacima

Ova donacija, vrijedna oko 1.500 maraka, stigla je od Udruženja "Program Prijedor" i promoviše zdravu ishranu. Savjetodavna podrška stigla je iz gradske Poljoprivredno-prehrambene škole.

"Imajući u vidu da je ovo ruralno područje i da se naši učenici i privatno bave poljoprivredom, ovo je zaista pun pogodak i tu mogu da ispolje mnoge sposobnosti, nauče nešto novo i poslije to primijene u svom domaćinstvu. Samostalno su postavili plastenike, pokazali su veliku zainteresovanost za ovu vannastavnu aktivnost i mi smo mnogo srećni radi toga. Vjerujemo da će ovo uticati i na njihove kasnije izbore tokom života. Ovo je i način da se promoviše zdrav način ishrane i da đaci direktno vide plodove svog rada, a to je najvažnije", kaže Maja Bjeljac, direktorka Osnovne škole "Ćirilo i Metodije".

Ona ističe da je kroz ovaj projekat značajno poboljšan kvalitet porodičnih odnosa, jer su roditelji pružili veliku podršku đacima u njihovim akcijama. Zajedno s roditeljima učenika, u pripremi zemljišta za plastenike, pomogla je i lokalna zajednica. Đaci iz Trnopolja kažu, da je ovo jedna od najbolje osmišljenih i realizovanih ideja i da bi druge obrazovne ustanove, trebalo da se ugledaju na njihovu školu.


Fotoprilog


Tagovi

Plastenici u školama Plastenička proizvodnja Vannastavna aktivnost Program Prijedor Zdrava ishrana Maja Bjeljac


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞