Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH: Reformirati reformu MP!
  • 19.05.2014. 11:55

Dodatni milijuni za male i srednje OPG-ove?!

Ukoliko MP prihvati prijedlog Udruge OPGH "Život", prema malim i srednjim gospodarstvima moglo bi se skrenuti dodatnih 250 milijuna kuna iz sredstava za prve hektare!

Foto: depositphotos.com
  • 833
  • 99
  • 0

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - „Život“ poziva sve zainteresirane poljoprivrednike (ratare, stočare, voćare, vinogradare, povrtlare), pojedince i institucije, na Okrugli stol na temu prijedloga reforme sustava potpore u poljoprivredi. Okrugli stol i rasprava o prijedlogu će se održati 03.06.2014. u HGK Osijek, Velika vijećnica, Europska avenija 13, sa početkom u 11 sati i trajanjem do 13.30 h.

Prijedlozi reforme sustava potpora za izravna plaćanja u poljoprivredi

U okviru rasprave pokrenute od strane Ministarstva poljoprivrede Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - „Život“ oglasila se svojim prijedlozima reforme sustava potpora za izravna plaćanja u poljoprivredi.

Temeljno načelo izravnih plaćanja:

  • osnažiti dohodak i zaštititi najugroženije proizvođače hrane

Negativni trendovi i negativne bilance u poljoprivredi te činjenica da Hrvatska ima najkoncentriraniji i najneravnomjerniji raspored izravnih plaćanja u EU dovodi do toga da je znatno ugrožen poljoprivredni dohodak najranjivijih (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava), što doslovce prijeti zamiranjem svih aktivnosti u populaciji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Udruga „Život“ predlaže koncept kojim nastoje omotnicu potpora za izravna plaćanja učiniti fleksibilnijom i preraspodijeliti sredstva za što veći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u odnosu na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, a u skladu sa preporukama Zajedničke poljoprivredne politike EU. O ovome i puno više možete čuti i aktivno se uključiti u raspravu na koju se nadamo da će odazvati sve referentne institucije i osobe hrvatske poljoprivrede. U prilogu je T3 simulacija Udruge OPGH na bazi 423 mil. eura (ukupno 25,5 posto omotnice za preraspodjelu, a granica za povećanje prvih hektara je 30 ha) u usporedbi s onom MP (ukupno samo 5 posto omotnice za preraspodjelu a granica za prve hektare samo sedam ha). Prema prijedlogu Udruge 98 posto gospodarstava dobiva više u odnosu na prijedlog Ministarstva poljoprivrede (sva PG do veličine 54 ha).

Svi su pozvani! Tema je važna za budućnost!

Još uvijek reformom možemo sustav učiniti pravičnijim.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPGH Život Miroslav Kovač Antun Laslo Reforma ZPP Sredstva Poljoprivredni dohodak Omotmica Prvi hektari Ravnomjeran raspored sredstava Izravna plaćanja HGK Osijek Rasprava


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P