Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna banka biljnih gena
  • 05.05.2014. 18:42

Dodijeljeni ugovori Nacionalne banke biljnih gena

Cilj Nacionalnog programa je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora

Foto: freedigitalphotos.com
  • 444
  • 19
  • 0

Pokretanje aktivnosti očuvanja biljnih genetskih izvora (BGI) na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj započelo je 2004. godine pristupanjem programu SEEDNet-a (South East European Development Network on Plant Genetic Resources, mreža koja je obuhvaćala 12 zemalja jugoistočne Europe, financiranim od švedske agencija Sida).

Okončanjem programa SEEDNet 2010. godine i prestankom financiranja iz Državnog proračuna iste godine, došlo je do značajnog zastoja u provedbi aktivnosti očuvanja BGI. Većina sudionika je ipak nastavila provoditi određene aktivnosti, financirane iz različitih izvora, ali izostala je koordinacija ovih aktivnosti na nacionalnoj razini.

U lipnju 2013. godine, s ciljem obnavljanja provedbe aktivnosti vezanih uz očuvanje BGI na nacionalnoj razini, u Ministarstvu poljoprivrede osnovano je Povjerenstvo za biljne genetske izvore. Vlada Republike Hrvatske 31. listopada 2013. godine donijela je Odluku o donošenju Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj (Nacionalni program).

Održiva poljoprivreda i sigurnost hrane jedan je od ciljeva Programa

Cilj Nacionalnog programa je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora. Briga o biljnim genetskim izvorima je dugoročni proces, stoga je potrebno osigurati kontinuitet ovih aktivnosti, kao i njihovo financiranje. Prepoznata je važnost Programa te su osigurana sredstva u Državnom proračunu za provedbu istoga, koja će biti raspodijeljena na 10 značajnih institucija u Republici Hrvatskoj koje u njemu sudjeluju (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Bc Institut d.d., Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, H.Z.P.C. d.o.o., Podravka d.d., Poljoprivredni institut Osijek, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima).

Učinkovitom provedbom Programa postići će se da svi važni biljni genetski izvori u Republici Hrvatskoj budu identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje, kao i da Republika Hrvatska ravnopravno sudjeluje u međunarodnim aktivnostima.

Na Sortnu listu RH upisano 16 čuvanih sorti povrća

Također, prepoznata je važnost očuvanja i zaštite autohtonih sorti poljoprivrednog bilja. Izmjenom Pravilnika o troškovima za usluge i postupke koje provodi Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo dodatno su smanjeni troškovi priznavanja čuvanih sorti (plaća se samo zahtjev za priznavanje u iznosu od 500,00 kn, održavanje na Sortnoj listi Republike Hrvatske je besplatno, te nema dodatnih troškova). Do danas je na Sortnu listu Republike Hrvatske (i na Zajedničku sortnu listu EU) upisano 16 čuvanih sorti povrća.

U godišnjem programu aktivnosti za 2014. godinu, koji je donijelo Povjerenstvo za biljne genetske izvore za potrebe provođenja Nacionalnog programa predviđen je postupak upisa dvadesetak najvrednijih autohtonih sorata povrća na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvanih sorti, te se planira osiguravati potrebne količine osnovnog sjemena za zasnivanje sjemenskih usjeva novopriznatih čuvanih sorti povrća.

Sortna lista ima preko 70 voćnih vrsta i 90 autohtonih sorti vinove loze

Dodatnim izmjenama Pravilnika o upisu sorti u Sortnu listu značajno je pojednostavljen upis autohtonih i tradicijskih sorata voćnih vrsta i vinove loze na sortne liste. U ovom trenutku se u Popisu sorta voćnih vrsta nalazi preko 70 autohtonih sorata, dok se na Sortnoj listi vinove loze nalazi preko 90 autohtonih sorti vinove loze.

Foto: freedigitalphotos.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Nacionalna banka biljnih gena Sortna lista RH Vinova loza Povrće Zajednička sortna lista EU


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]