Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okončan prosvjed
  • 17.08.2022. 09:30

Dogovor postignut, prosvjedi u Srbiji prekinuti, ali ratari neće sjediti prekriženih ruku

Da nismo izborili tu cijenu suncokreta, neki od nas bi se prestali baviti poljoprivredom. Bili smo jako umorni, osam dana na barikadama, bez obitelji i kreveta, spavali na traktorima i klupama, rekao je Milan Milošević iz Viševca.

Foto: Milan Milošević
  • 601
  • 70
  • 0

Nakon osam dana blokada i prosvjeda na više mjesta u Srbiji, nezadovoljni ratari postigli su dogovor s predstavnicima vlasti i uljarama. 

Što je dogovoreno?

Ratari su pristali na cijenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu (4,67 kn), uz ograničenu marža posrednika na maksimalnih 2,6 dinara (0,17 kn). Potpora za gorivo će iznositi 20 dinara (1,28 kn) po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je osiguran moratorij na kredite do jedne godine, premija za mlijeko će biti 15 dinara (0,96 kn) za još jedan kvartal, dok je "obećano" da će se u narednom razdoblju razgovarati sa stočarima u vezi s mjerama u ovoj grani agrara.

"Dobili smo potvrdu elektronskim putem iz Ministarstva poljoprivrede u večernjim satima. Smanjili su nam neke stvari da bi nadomjestili suncokret. Bili smo primorani na ovako nešto, a da smo zadovoljni - nismo. Da nismo izborili tu cijenu suncokreta, neki od nas bi se prestali baviti poljoprivredom. Bili smo jako umorni, osam dana na barikadama, bez obitelji i kreveta, spavali na traktorima i klupama", opisao je za Agroklub Milan Milošević ispred blokade u Šumadiji uz metaforu da je Vlada "imala 10 bombona kojima je htjela namiriti 12 djece".

Otkriva i da su bili blokirani od strane policije u Velikoj Plani, koja je imala naređenje zaustaviti ih po cijenu gaženja. "Bili su korektni prema nama, kupili su nam vodu hladnu, sladoled su nam donijeli. Rekli su da će sve učiniti, samo da ne dođu u situaciju da moraju raditi ono što im je naređeno, jer i oni su ljudi poput nas", rekao je Milošević uz zahvalnost policiji što su imali dobru suradnju.

Kako su nam javljali čitatelji, interventna policija razbila je blokadu ratara jučer (16.8.) u dva sata popodne u Staroj Pazovi, a postoje navodi iz medija da je slično bilo i po drugim mjestima u Srbiji.

Još nije sve gotovo

Prosvjedi su prekinuti, ali ne sa zadovoljavajućim rješenjem, potvrđuje naš sugovornik i dodaje da neće sigurno "sjediti prekriženih ruku".

"Počela je žetva suncokreta. Pokušat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme jer seljak nema nikad slobodan dan, a mi smo dosta vremena izgubili. Razgovarao sam s ljudima na barikadama kad tijekom zime budemo imali manje poslova, da uozbiljimo stvar i pokušamo im (organima vlasti) objasniti i razgovarati na lijep način, može li se nešto učiniti za poljoprivredu. Ukoliko ne, žao mi je da na ovaj način moramo ostvarivati svoja prava", rekao je Milošević i dodao da je agrarna politika "katastrofalna".


Tagovi

Dogovor Milan Milošević Vlada Prosvjed Cijena suncokreta Premija za mlijeko Potpora za gorivo


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰