Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova prijevara
  • 14.12.2020. 10:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dogovorio kupnju traktora iz Španjolske - ostao bez novca i stroja

U kratkom vremenu, objavljen je drugi slučaj prijevare s online kupovinom traktora. Koji su najčešći tzv. CyberScamsi i kako se zaštititi, objavila je policija.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi (ilustracija)
  • 604
  • 64
  • 0

Bez novca i traktora ostao je i 47-godišnji hrvatski državljanin koji je putem oglasnika stupio u kontakt s nepoznatim prodavateljem iz Španjolske. 

Drugi je ovo u kratko vrijeme (i barem deseti objavljen slučaj dosad) o kojemu je, ovoga puta obavijestila Policijska uprava osječko-baranjska. Kako su naveli, nakon dogovora tijekom rujna i listopada, 47-godišnjak je na bankovni račun nepoznatog prodavatelja uplatio više od 60 tisuća kuna, ali mu traktor nije isporučen niti novac vraćen.  

Podsjećamo, prije koji dan, susjedna PU vukovarsko-srijemska navela je da je bez poljoprivrednog stroja, ali i 24.000 eura ostao 39-godišnjak iz Vrbanje kod Županje koji je kupnju dogovorio preko interneta. Oštećeni je tijekom studenog preko stranice "traktorpool" stupio u kontakt s oglašivačem, koji se predstavio kao državljanin Francuske, te dogovorio kupnju.

Uplatio je ugovoreni iznos u dva navrata te potom, sukladno prethodnom dogovoru, angažirao vozača za preuzimanje traktora u Francuskoj, no po dolasku na dogovorenu adresu, vozač je utvrdio da na toj adresi ta tvrtka ne postoji te da je račun krivotvoren.

Naručio traktor iz Francuske, uplatio, angažirao prijevoz pa ostao bez novca i stroja

Kao i u ovom slučaju, policija je nadležnom državnom odvjetništvu policija podnijela posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Najčešće financijske online prijevare 

No, zbog činjenice da su ovakve prijevare učestale, PU osječko-baranjska je objavila napomene o CyberScamsu odnosno sedam najčešćih financijskih online prijevara:

  1. CEO ili direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  2. Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
  3. Krađa identiteta navođenjem lažne poveznice putem e-pošte, sms poruka ili lažnih telefonskih poziva prevaranata koji vas prijevarom navode da podijelite s njima svoje osobne, financijske ili sigurnosne informacije.
  4. Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  5. Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  6. Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  7. Investicijske i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Uputili su i savjete građanima da dobro pazimo na osobne podatke, razmislimo kakve podatke dijelimo putem društvenih mreža, on-line plaćanja obavljati samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične), svaku sumnju u vezi vašeg on-line računa odmah prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva.

Ne otkrivajte osobne ni podatke o PIN-u 

Kako nam se bliže dani povećane potrošnje građani bi, dodaju, trebali posebno paziti prilikom on-line kupovine kako ne bi postali žrtve kaznenog djela.

"Iako njihovi zaposlenici kontaktiraju klijente telefonom ili elektroničkom poštom nikad ih tim putem ne traže osobne podatke, podatke o PIN-u i sl. U slučaju da se to dogodi klijent ne smije dati takve podatke već odmah takav pokušaj prijaviti banci i policiji", savjetuju. 

Podsjećaju i na ostale najčešće financijske online prijevare i kako se od njih zaštititi, kao što je Vishing - Krađa identiteta pozivom, Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte i Smishing - Krađa identiteta SMS-om. Sa svim upozorenjima i savjetima kako se zaštititi građani se mogu upoznati i putem video materijala na MUPTV YouTube kanalu.


Tagovi

Prijevara Kupnja traktora Online prodaja CyberScams Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]