Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Djetinjstvo na farmi
  • 11.11.2020. 07:30

Dokazano: Djeca koja odrastaju na farmama manje obolijevaju od astme

Na farmi djeca dolaze u kontakt s čimbenicima iz okoline koji u interakciji s njihovim crijevnim mikrobiomom proizvode zaštitni učinak protiv astme, tvrdi dr. Martin Depner.

Foto: Depositphotos/stefanocarella
  • 667
  • 968
  • 0

Djeca koja odrastaju na farmi žive zdravije, tvrde znanstvenici iz Helmholtz Zentruma, njemačkog istraživačkog centra za okoliš i zdravlje u Münchenu te istraživači sa Sveučilišta Ludwig Maximilians u Münchenu (LMU).

Između ostalog, potvrdili su da imaju i manji rizik od razvoja astme, stoji u priopćenju centra.

Crijeva utječu na imunološki sustav

Jedan od razloga ima li dijete astmu ili ne može ovisiti o zdravstvenom stanju crijeva. Čim ugledamo svjetlo dana, naš imunološki sustav mora se nositi s malim organizmima iz okoline, takozvanim mikrobiomima.

Budući da su crijeva naš najveći imunološki organ, sazrijevanje ovoga sustava izravno je povezano sa sazrijevanjem kolonizirajućih bakterija, takozvanog crijevnog mikrobioma, a što se odvija u prvoj godini života.

Približiti poljoprivredu djeci jer jedu sve manje voća, povrća i mlijeka

Nakon toga se njegov sastav stabilizira i prati nas cijeli život. Što bolje sazrije, to ima više bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline. One pak pomažu u zaštiti od astme.

Boravak u staji ima pozitivan utjecaj

Tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili da utjecaji specifični za farme, poput boravka u stajama za životinje, imaju snažan, pozitivan utjecaj na crijevni mikrobiom iako su isprva očekivali da će to biti zbog prehrane.

"Na farmi djeca dolaze u kontakt s čimbenicima iz okoline koji u interakciji s njihovim crijevnim mikrobiomom proizvode zaštitni učinak protiv astme", zaključuje dr. Martin Depner, biostatističar iz Helmholtz centra u Münchenu. Dakle, okoliš igra veliku ulogu u razvoju imuniteta, posebono kada je riječ o astmi.

Za svoje su istraživanje znanstvenici analizirali uzorke stolice od više od 700 djece u dobi od 2 do 12 mjeseci, od kojih su neka odrasla na farmama.

Podsjećamo, nedavno je provedeno istraživanje u kojem je dokazano da djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko imaju manju vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu i biti pretila za razliku od one koja konzumiraju ono s manjim udjelom masnoće.

Punomasno mlijeko ne izaziva pretilost kod djece?

Također, Zavod za zdravstvo Velike Britanije je istaknulo da masnoća u mlijeku osigurava važne kalorije za malu djecu, a također sadrži esencijalne vitamine. Za stariju i odrasle preporučuju mlijeko niže masnoće jer već u ostaloj prehrani koriste previše masti što može rezultirati težinom u želucu.


Tagovi

Istraživanje Djeca Farme Astma Odrastanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]