Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • izvoz govedine
  • 17.07.2021. 12:00

Domaća govedina stiže na Bliski istok, uskoro i na evropsko tržište

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 125
  • 234
  • 0

Našoj zemlji odobren je izvoz goveđeg mesa na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac i dodao da je sada naš priroritet evropsko tržište koje bi osiguralo oko 500 miliona potencijalnih potrošača, ali i tržište Rusije, Kine, Malezije, kuvajta i Saudijske Arabije.

"Dosadašnji napori Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinu BiH urodili su plodom i rezultirali pozitivnim ishodom za domaći poljoprivredni sektor", istakao je Košarac. Prema njegovim riječima, otvaranje novog tržišta znači šansu za razvoj i unapređenje kako primarne proizvodnje, tako i prerađivačkih kapaciteta, kako iz RS tako i iz FBiH, piše  Avaz.

Napominje da je izvoz govedine iz naše zemlje u UAE dozvoljen, nakon što su definisani veterinarsko zdravstveni certifikati između dvaju zemalja, te domaćim privrednim subjektima odobren izvoz od strane nadležnih institucija u UAE. 

Razvoj i unapređenje poljoprivrednog sektora

Prema njegovim riječima, Kancelarija za veterinarstvo BiH zadužena je da, nakon što se usaglase potrebna dokumenta, pokrene određene aktivnosti kako bi kompanije odobrene za izvoz, taj posao mogle neometano raditi. 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine provodi kontinuirane aktivnosti na otvaranju novih tržišta u cilju zaštite i unapređenja domaće proizvodnje, te razvoja poljoprivrednog sektora, ističe ministar.

"Takođe, želim naglasiti da smo u završnoj fazi usaglašavanja navedenih certifikata sa Izraelom, tako da uskoro očekujemo otvaranje i tog tržišta za domaće poljoprivrednike", objašnjava on, naglašavajući da kada je u pitanju izvoz crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih prerađevina, cilj je plasirati te proizvode i na druga. međunarodna tržišta.

Nadležne institucije konačno predložile zaštitne mjere na uvoz mesa?

Podsjetimo, ranije smo pisali da je Košarac početkom drugog mjeseca ove godine predložio Savjetu ministara BiH da razmotri odluku o uvođenju zaštitnih mjera, odnosno, prelevmana i carina na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU.

Kako su naveli u Vijeću ministara, kroz taj prijedlog precizirano je da uvoz pomenutih vrsta mesa bude podvrgnut plaćanju pune carine, a koja je propisana važećom Carinskom tarifom Bosne i Hercegovine.

Takođe, prošle godine su iz Udruženja poljoprivrednika BiH istakli kako uvozom svježe i rashlađene svinjetine i junetine nisu ugroženi samo primarni poljoprivredni proizvođači nego i klaonice u našoj zemlji, koje se suočavaju sa problemom viška radne snage.

"Molimo vas da naš zahtjev odmah riješite i uvedete gore navedene mjere, kako mi proizvođači, ali ni klaoničari ne bi trpili dalje štete", obratili su se stočari Vijeću ministara BiH.


Tagovi

Odobren izvoz Staša Košarac Goveđe meso Izvoz govedine Evropsko tržište Uvođenje zaštitnih mjera


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]