Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPPO
  • 07.07.2022. 11:40
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

Doznaju se razlozi Tolušićeva uhićenja, otkriveno i tko je druga osumnjičena osoba

U javnost izašli detalji za što se sumnjiči bivši ministar.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 2.134
  • 255
  • 0

"Radi se o najmanje dva krimena koji se tiču ozbiljnog kriminala s EU novcem", opisuje Index koji je uspio doznati za što se sumnjiči bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Kako navode, u prvom slučaju se sumnja da je postojeći tuđi vinograd lažno prikazao kao svoju oranicu da bi dobio 2 i pol milijuna kuna. U drugom, pak, da je lažirao da posjeduje pola od 4.5 milijuna kuna, kako bi drugu polovicu dobio bespovratno iz EU.

Nacional je, s druge strane, uspio otkriti tko je druga osoba koja je, kako je objavio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), zajedno s Tolušićem, uhićena zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti

Riječ je, kažu, o Željku Ferencu, zaposleniku Ministarstva poljoprivrede iz Županijskog ureda u Virovitici, djelatniku Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kako neslužbeno doznaje Agroklub, u pitanju je 12. natječaj za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava za podizanje novog nasada vinograda" od 2. lipnja 2022. godine.

Naime, prije objave natječaja se ne smije započeti realizacija investicije: ugovarati, naručivati, kupovati, saditi, graditi... Tolušić je navodno zasadio sadnice prije natječaja na površini prijavljenoj kao vinograd, pa iskrčio kada je shvatio da nije smio. U ARKOD-u je onda prenamjenio taj vinograd u oranicu, a u tehnološkom elaboratu (kojeg mora potvrditi/ovjeriti službenik Ministarstva poljoprivrede iz Uprave za stručnu podršku) stajala je prazna njiva. 

APPRRR je pri evaluaciji prijave tražila informaciju zašto je prenamijenio vinograd u oranicu. Nisu evidentirali krčenje na ortofoto snimkama. Odgovor nisu dobili, a prijavu su odbili. Kako je europski ured češljao sve Tolušićeve prijave tako je pročešljao i tu, bez obzira što nije prošla (odobrena/isplaćena) te to smatra pokušajem prijevare.  

Policija pozvonila na vrata bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića

U tijeku su istražne radnje u Tolušićevoj vinariji.

"Nakon ispitivanja osumnjičenika donijet ćemo odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu ćemo pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", naveo je Ured europskog tužitelja.


Tagovi

Uhićenja EPPO Vinska omotnica Tomislav Tolušić Željko Ferenc


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.