Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digital Agro
  • 05.10.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dronom za preciznu poljoprivredu do uštede na pesticidima i vremenu

Model DJI Agras T30 ima kapacitet spremnika 30 litara i može pokriti 16 hektara u jednom satu, pojasnio nam je direktor i konzultant tvrtke Digital Agro Igor Frljužec.

Foto: Martina Popić
  • 704
  • 103
  • 0

Dronovi iznad oranica, voćnjaka, vinograda gotovo da postaju svakodnevica pa ne čudi što su na Osječkom sajmu, koji se održao proteklog vikenda, upravo oni, odnosno tvrtka Digital Agro privukli najveći broj posjetitelja. 

Prvi put sudjeluju na ovoj manifestaciji, a s obzirom kako digitalna poljoprivreda dobiva sve više na važnosti, vjeruju kako će biti stalni posjetitelji ne samo ovoga nego i ostalih. 

"Izlažemo više rješenja za ovaj sektor, a jedno od njih su upravo dronovi za preciznu poljoprivredu. Imamo one s multispektralnim sustavom kojima se provode analize usjeva do onih poput Agras T10 i T30 s kojima se vrši tretiranje pesticidima te dohrana“, pojasnio je direktor i konzultant tvrtke Igor Frljužec

Što se tiče kupaca u Hrvatskoj, za sada su to najčešće velika poduzeća koja shvaćaju prednosti korištenje ovih letjelica te su educirani za njihovo korištenje. No, napominje sugovornik, sve je više i manjih koji su također zainteresirani. "Naravno, tu je važan cjenovni segment. Oni se pokušavaju snaći sami ili kroz fondove“, dodaje. 

Nova uzdanica model Agras T30

A upravo velik interes privukao je izloženi model Agras T20 koji kao takav više nije u prodaji jer je dobio nasljednika - DJI Agras T30

Ova bespilotna letjelica koristi se za preciznu primjenu pesticida i dohrane najčešće u voćnjacima i vinogradima. Ima kapacitet spremnika 30 litara, dok efikasnije prskanje usjeva omogućuje revolucionaran dizajn tijela koji se kompletno transformira. 

Opisujući ju, Frljužec je istaknuo jednu veliku prednost, a to je da nominalno može tretirati 16 hektara u jednom satu što je, uspoređujući ga atomizerom, znatno više. 

"Još bolja stvar kod njega je da, kada se napravi analiza dronom s multispektralnim sustavm i identificira problematična zona u samom nasadu, on tretira samo to mjesto. Tako se štedi na pesticidima, vremenu, ljudstvu“, naglašava. 

U ponudi dronovi za preciznu poljoprivredu

A osim za špricanje, ovaj se dron može koristiti i za sjetvu. "Zadnje gdje je primijenjen je kada je jedna osiguravajuća kuća njime pošumljavala“, otkriva još jednu prednost sugovornik. 

Bave se i primarnom poljoprivredom

Inače, Digital Agro je poslovni odjel tvrtke Agrigentum, nastao provedbom EU projekta ruralnog razvoja, a koja posluje od 2012. godine. 

Ono što je zanimljivo, osim informatičkog dijela, bave se i primarnom poljoprivredom. Tako na poljoprivrednom gospodarstvu, u Karlovačkoj županiji, Općini Krnjak, gdje je i sjedište tvrtke, obrađuju 3,27 ha površina od čega 0,22 hektara otpada na livade i trajne pašnjake, 0,87 hektara na uzgoj lupinastog voća. Najveći udio proizvodnje, 2,18 ha poljoprivrednog zemljišta pokriva uzgoj bobičastog voća. 

Na sajmu izložen model Agras T20

Na sajmu su se predstavili zajedno s M SAN Grupom, jednim od najvećih distributera u Hrvatskoj, s kojom su zajedno partneri u segmentu Agrasa, odnosno specijalističke opreme za poljoprivredu.

"Cilj nam je svakom poljoprivredniku omogućiti održivi razvoj te profitabilnost kroz primjenu agrotehnoloških rješenja“, zaključuje direktor tvrtke. 


Tagovi

Digital Agro Dronovi Osječki jesenski sajam Igor Frljužec Precizna poljoprivreda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]